Od sutra u prometu novih 5 evra: Uz grčku princezu Evropu i ćirilica

Novčanica će biti na raspolaganju “širom uobičajenih kanala”, odnosno na šalterima banaka i automatima, dodala je monetarna institucija iz Frankfurta.

Stare novčanice, prve serije, još su važeće, ali će postepeno biti povučene iz upotrebe. Datum njihovog definitivnog povlačenja će biti objavljen “unapred”. Ali i nakon ovog datuma, stare novčanice će sačuvati vrednost i moći će biti zamenjene u centralnim bankama u evro zonama.

Glavna razlika između druge serije i prve je pojava na novčanici portreta Evrope, mitološke grčke princeze koju je zaveo i oteo Zevs, u liku bika, koji je dao njeno ime kontinentu.

Izabrano lice Evrope dolazi s antičke keramičke vaze iz IV veka pre naše ere, koja je deo kolekcije muzeja Luvr u Parizu.

Dodatak portreta je omogućio ubacivanje novih bezbednosnih znakova, dizajniranih tako kako bi otežali falsifikovanje: hologram portreta primetnog prilikom naginjanja novčanice, filigranski portret, proziran. Brojne smaragdne boje, sa svetlosnim efektom i promenom boje, su novi znaci bezbednosti.

Serija Evropa “će biti sigurnija od prve serije”, ocijenio je u januaru predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi.

Pojaviće se na novim novčanicama i ćirilično pismo, treći zvanični alfabet Evropske unije s latinskim i grčkim, nakon ulaska Bugarske u Evropsku uniju 2007. godine i Kipra i Malte na karti kontinenata na novčanicama. Dve zemlje su ušle 2004. godine u EU, a evrozoni su se pridružile 1. januara 2008. godine.

Inače nova novčanica od 5 evra slična je staroj, sačuvala je format, sivu boju i dizajn epohe i arhitektonskih stilova iz prve serije.

Evropska centralna banka je planirala da postepeno narednih godina menja banknote od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra. Nova novčanica od 10 evra je planirana u toku 2014. godine.

Izvor: Fena via RTBN

Pogledajte još