Dugo praznovanje Srbiju skupo košta: 16,5 miliona evra po danu!

Privrednici misle da je krajnje vreme da se stavi tačka na takvu praksu, jer ih svaki neradni dan košta 16 i po miliona evra.

Svako praznovanje u Srbiji u prvi plan izbaci staru temu-da li smo skloni preterivanju i produžavanju odmora spajanjem prazničnih dana.

Ove godine približili su se 1.maj i Uskrs, pa se ne radi 6 dana, neki su tome dodali i par radnih dana i dobili desetodnevni odmor. Koliko je to dobro, mišljenja su podeljena.

Privatnici nemaju dilemu-izračunali su da svaki izgubljeni radni dan privredu košta 16 i po miliona evra.

Svake godine imamo obećanje da će državne službe raditi, ali oni u vek rade delimično ili skraćeno, poseban problem imaju poslodavci na nivou različitih optšina u unutrašnjosti gde te službe ilio ne rade uopšte ili rade do 11, 12 sati ne možete da završite određene poslove da pribavite određene dokumentaciju.

U ministarstvu rada podsećaju da se državne službe drže zakona i da nisu spojile uskršnji i vikend uoči 1.maja, kao i da ostale dane u toj nedelji rade puno radno vreme.

- Mi čak po broju neradnih dana, po broju državnih i drugih praznika, spadamo u red zemalja sa manjim brojem neradnih dana, mi ih imamo 10, Slovenija ima 13, Hrvatska 14, a Japan kao jedna od najvrednijih zemalja, ima čak 15 - kaže Zoran Martinović iz MInistarstva rada.

Poslodavci, kaže Martinović, unapred moraju planirati praznične dane kao neradne i tome prilagoditi svoje poslovanje. Takođe imaju obavezu i da zaposlenima koji rade tokom praznika,, isplate uvećane dnevnice.

Sociolozi koji su se bavili srpskim fenomenom spajanja praznika, objašnjavaju da je ljudima teško da se odreknu navika koje im odgovaraju sa stanovišta lagodnosti i ležernosti. Ukidanje tradicije produženog praznovanja, verovatno bi doživeli kao da im neko oduzima nešto na šta imaju pravo.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.