Više od 110.000 zdravstvenih radnika bez dinara za praznike

Pred Prvi maj, Đurđevdan i Uskrs, kada je većini građana novac najpotrebniji, zdravstveni radnici dobili su samo skromnu naknadu za prevoz.

Kako sada stvari stoje, zaposleni mogu da očekuju da im plata “legne” na račun tek 7. maja, jer je to prvi sledeći dan kada će obračunske službe početi da rade.

Dr Nevenka Dimitrijević, predsednik izvršnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže da je RFZO zdravstvene radnike pred najveće praznike ostavio bez para i objašnjenja.

- Nema tu šta specijalno ni da se objasni, tako je Fond odlučio i nema razgovora. Prvo su nam rekli da će plata biti pred praznik, očekivali smo 30-og aprila, ali ništa od toga. Sad moramo da čekamo sedam dana da im prorade obračunske službe da bi dobili svoj novac - kaže naša sagovornica.

Kako navodi, zdravstvo prima plate iz dva dela, prvi deo 1. a drugi oko 15. u mesecu.

- Mnogi ne mogu da priušte kašnjenje od nedelju dana. Posebno su u lošoj situaciji naše spremačice, jer imaju najmanje prihode. S druge strane, u problemu su i ljudi koji slave Đurđevdan, jednu od najvećih srpskih slava, jer ulaze u minus da pokriju troškove - priča dr Dimitrijević.

Ovo nije prvi put da medicinsko osoblje pred velike praznike ostane bez para, tvrdi dr Milica Nikolić-Urošević iz Udruženja izabranih lekara opšte medicine Srbije.

- Pribojavali smo se da ovo može da se desi još od početka godine, kad smo čuli da će biti spojeni praznici. A bili bismo mnogo sigurniji u državu, kad bi znali da poslednjeg dana pred praznike možemo da odemo u prodavnicu i priuštimo sebi kupovinu. Ovako, mi samo razmišljamo kako da se netegnemo s minusom i čuvamo socijalni mir - kaže dr Nikolić-Urošević.

Na državi je da pokaže da brigom o ovom sektoru, brine i o zdravlju građana, poručuje ona, i dodaje da su zdravstveni radnici potpuno demoralisani.

- To što ne štrajkujemo ne znači da smo zadovoljni. Jedini razlod što se nismo okupili ispred zgrade RFZO u Dimitrija Tucovića je što više nemamo snage, a ne vidimo ni korist od toga - kaže dr Nikolić-Urošević.

Izvor: Marijana Krkić za Blic

Pogledajte još