Koncentracioni logor za pse u Požegi: Aktivisti pokušavaju da spasu pse iz čeljusti smrti (FOTO)

Koncentracioni logor za pse JKP "Naš Dom" u Požegi, kako ljubitelji pasa s pravom nazivaju ovaj azil za pse od kako je otkrivena afera sa brutalnog postupanja prema lutalicama, počeo je sa radom u martu u martu 2008. Osnovali su ga dva grada - Užice i Čačak i još sedam opština koji gravitiraju prema Požegi, a kapacitet je oko 200 mesta.

FOTO GALERIJA: Fotografije iz Požege koje su šokirale ljubitelje životinja

- Procene govore da je od početka rada do danas ubijeno preko 7.500 pasa. Psi su mučeni, ubijani tupim predmetima, leševi su zakopavani tik uz obalu Đetinje. Sada se leševi šalju u Ćupriju i tamo se spaljuju - otkrivaju nam strašnu istinu Dušica i Dragana koje se putem Facebooka bore da spasu ove nesrećne životinje.

Krvav pas u kavezu (danas je on srećno usvojen)

(old_image)

Preduzeće "Napredak" iz Ćuprije je dobilo tender za uništavanje otpada iz sinteraja JKP "Naš Dom" u Požegi. Psi koji se nalaze u šinteraju su izgladnjuju do smrti i ako ne umru onda se ubijaju injekcijama bez anestezije, a prvih godina ubrizgavanjem tečnog deterdženta.

- Među mnogobrojnim krivičnim prijavama protiv ovog šinteraja je i prijava njihovog bivšeg zaposlenog koji je svedočio o sadističkom ubijanju pasa - kuji sa štencima su ispred očiju ubili sve štence pa su tek na kraju nju ubili - pričaju aktivistkinje koji pokušavaju da spasu ove pse.

Glavni i odgovorni za ovaj koncentracioni logor su Svetlana Božinović, odgovorno lice Zoohigijene, Zoran Đokovic, direktor i Milan Božović, veterinar, navode aktivistkinje.

Protiv njih su podignute mnoge krivične prijave, najmanje 15, ali do danas još nije pokrenut postupak protiv njih. Takođe su podnete prijave Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinu protiv republičkog veterinarskog inspektora gospođe Mićović zbog odbijanja da reaguje na mnogobrojne prijave protiv ovog šinteraja. Inače, gospođa Mićović i veterinar Božović su venčani kumovi, otkrivaju aktivistkinje i veze između odgovornih lica.

Izgladneli i izmučeni psi u nehigijenskim uslovima

(old_image)

Pored kaznenog dela mučenja i ubijanja životinja opisanog u čl. 5, stav 1, tačka 18 Zakona o dobrobiti životinja JKP "Naš Dom" je optužen i za fiskalne prestupe: do 2013. nisu izdavali fiskalne račune za preuzimanje životinja, psi koje smo preuzeli nisu čipovani, a plaćali smo čipovanje i vakcinisanje antirabisom.

Uslovi u kavezima i boksevima su dramatično loši. Nema vode, hrane. Ne razdvajaju se mali od velikih pasa, pa su česta klanja pasa. Takođe, psi se pare u kavezima. Šinteraj ne zadovoljava pravila normativa o držanju azila i pansiona Rep. Srbije koji je donet u februaru 2012.

- Očevici svedoče da zaposleni biju pse motkama. Psi koje uspemo da spasimo su istraumirani, boje se kada im se priđe i imaju ožiljke od batina - pričaju dalje aktivistkinje.

Jedna od brojnih žrtvi nestručne sterilizacije

(old_image)

Kako dalje navode aktivistkinje koje pokušavaju da javnosti obrate pažnju na ovu tragičnu situaciju, ne zna se koliko šinteraj uzima od lokalnih organa vlasti sedam gradova koje pokriva.

- Poznato je da Opština Užice plaća 11.000 dinara po uhvaćenom psu. Opština plaća i sterilizaciju pasa. Bez obzira na to, uprava šinteraja traži od udomitelja ili volontera koji ih preuzimaju novac za sterilizaciju. Uprava ne želi da pristane da se psi sterilišu u drugim veterinarskim ambulantama, a potvrdu o izvršenoj sterilizaciji šalju naknadno - navode one i dodaju da se ove intervencije vrše krajnje nestručno i da su životi pasa dovedeni u opasnost od sepse, kao i da se rezovi ušivaju običnim kanapom.

STRAŠNO: Pse vuku vezane kao vreće

(old_image)

O tragičnom stanju u kome se nalaze psi u JKP "Naš Dom" u Požegi pisalo je i italijansko udruženje OIPA koje je udomilo psa koji je po glavi poliven kiselinom.

Volonterka Svetlana Božinović-Lalić je napisala sledeće sa lica mesta, pozivajući ljubitelje pasa da se udruže u spasavanju:

- Spasavanje pasa iz logora smrti u Požegi se u najkraćem može opisati kao čista demonstracija sile i zla. Ireni iz Udruženja "Košutnjak" su zločinci iz Požege zakazali u cik zore preuzimanje rezervisanih i plaćenih pasa. Meni je bilo zakazano u 10h! Prva vest koju sam dobila bila je da su Ireni dali tri psa po njihovom izboru, ali ne i pse koje je prethodne nedelje rezervisala i platila... Na samom ulazu u šinteraj postavili su sto i par stolica, pse za preuzimanje su smestili u transportere, sto i stolice su okrenuli da gledamo u rešetke ka ulici. Svi osim direktorke Svetlane su bili u belim mantilima, a nekoliko štenaca je bilo pušteno. Ušla sam unutra i prvo što mi je rečeno je da postoji sumnja na besnilo i da nam nije dozvoljen pristup psima, da je čak i da je ovo vađenje pasa protivzakonito i da to ne bi smeli da rade! Preuzela sam 12 pasa, a za sve koje sam pitala odgovora nije bilo. Rekli su mi samo da je mršavi posavac pokojan. U tom su stigle Andrijana Kozić i još nekoliko devojaka. Andrijanu, naravno, nisu pustili unutra. Umesto nje je devojka Ruža preuzela četiri psa. Od tog trenutka nastaje potpuno ludilo. Nas nekolicina koja je došla po pse smo stajali kao siročići na kapiji šinteraja i molili da nam daju pse koje smo već rezervisali. Šinteri su se pokupili u kancelarije, sakrili od nas i pozvali policiju! Četvorica lokalnih policajaca je došlo, pozdravili su se sa šinterima i držali nas dva sata ispred! Mi smo se dobrovoljno legitimisali! U razgovoru sa policijom saznali smo da upravo jedan od policajaca već "x puta" zovao iste te šintere da pokupe čopor pasa koji je gladan i napada mu kokoške. Mi smo predložili da nahrani pse i da ćemo mu u tome pomoći.

Na Facebook postoje dve grupe za podršku borbi protiv brutalnog tretmana prema psima lutalicama u JKP "Naš Dom" u Požegi: Help Pozega Dogs i Hitna pomoc psima iz koncentracionog logora Požegi - Srbija.

Predložili smo i da razdvojimo čopor na nekoliko lokacija, kako ne bi bili snažno grupisani i agresivni, ponudili smo pomoć i u hrani. Lično sam od policajaca tražila da mi obezbede papir - dokument na kome piše da je zvaničnim putem poslato upozorenje na pojavu besnila, jer to u šinteraju nisam dobila. Policajac je rekao da to nije njegov posao. Za to vreme, šinterska g**na su odlazili jedan po jedan. Prvi je bio Božić senior. Po sopstvenom opisu - nezgodna kombinacija Ercova i jos nečega, samoproklamovani Bog i batina. Potom Svetlana, a zatim i svi ostali osim jednog čuvara. Rade Radovanović je pozvao republičku inspektorku sa molbom da dođe i da prethodno pozove šinteraj da nam daju makar pse koje smo rezervisali. Naravno, zločinci znaju da kada napuste objekat - svaki dolazak inspektora biva potpuno besmislen. Nakon otprilike tri sata stajanja u nadi da ćemo iščupati makar još jedan život, morali smo da krenemo. Bilo je 30 stepeni, psi u kavezima u kombiju...

POGLEDAJTE VIDEO: Kako šinteri iz Požege nose štene

Posledica nestručnosti veterinara

(old_image)

Udruženje zа brigu o životinjаmа "BETA“, iz Zаječаrа, podnelo je krivičnu prijavu protiv nadležnih u JKP “Naš Dom” iz Požege, u kojem je za godinu dana ubijeno preko 438 pasa, vršena je sterilizacija bez anestezije i adekvatnog hiruškog materijala, a često su, “štićenici” ovog prihvatilišta gladovali i po nekoliko dana, prenosi sajt Životinje.rs.

Pogledajte još