Gradnja prvog vetroparka u Kovinu: 57 vetrenjača će praviti struju!

Predsednik CWP Mark Krendal rekao je agenciji Beta da narednih nedelja očekuje završetak procesa izdavanja svih potrebnih dozvola za gradnju, kao i da Ministarstvo energetike završi model za otkup struje iz obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da odgovara i državi i ulagačima.

Prema njegovim rečima, nakon toga biće moguće da u posao uđu i glavni kreditori, međunarodne finansijske institucije kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Američka korporacija za finansiranje američkih privatnih investicija van SAD, čiji su predstavnici posetili Srbiju krajem aprila kako bi razgovarali o projektu.

Krendal je istakao da će CWP u izgradnju vetroparka “Čibuk” u Kovinu uložiti 30 procenata vrednosti projekta u obliku akcijskog kapitala, odnosno oko 90 miliona evra, dok će ostatak od 210 miliona evra biti krediti finansijskih institucija.

On je naveo da je pred CWP-om i sklapanje ugovora o prodaji struje, najverovatnije Elektroprivredi Srbije, odnosno javnom snabdevaču koji tek treba da bude formiran i dodao da je sadašnja donja granica ekonomske isplativosti otkupne cene struje iz vetrogeneratora, odnosno “fid in” tarife 9,2 evrocenti po kilovat-satu.

Krendal je istakao da bi u prvoj fazi ulaganja CWP trebalo da izgradi 57 vetrenjača, od kojih će svaka imati maksimalan kapacitet od 2,5 megavata.

To znači ukupno 142,5 megavata, što je dovoljno da snabdevanje strujom 40.000 domaćinstava – naglasio je predsednik CWP.

Izvor: Beta