Novost u urgentinim centrima SAD: Ne operišu ranjene, već ih leče infuzijama krvi

U jednom od najvećih urgentnih centara u Sjedinjenim Državama, tim specijalista i medicinsko osoblje užurbano pokušavaju da spasu život jednog 60-godišnjaka izbodenog nožem. Doktor Pip Talving je dežurni hirurg.

- Kada je zatvarao radnju napali su ga lopovi. Ima šest uboda nožem u grudi, stomak i vrat...

Kod ovako ozbiljnih slučajeva uključen je ceo lekarski tim.

- Na hitan poziv, od svih nas se očekuje da u roku od pet minuta budemo u operacionoj sali. Kada pacijenta dovezu svi smo na okupu i svako obavlja svoj deo posla.

Doktor Demetrios Demetriades, direktor centra, kaže da je smrtnost njihovih pacijenata svedena na manje od dva odsto. Ono što doprinosi efikasnosti spasavanja je i brzina prebacivanja povređenog. Osoblje hitne pomoći ne pokušava da sanira povredu već radi po principu “pokupi i vozi”.

- Ne gubi se dragoceno vreme nastojanjima da se stanje pacijenta stabilizuje. Odmah se unosi u kola hitne pomoći i bez odlaganja, vozi pravo u urgentni centar. Ozbiljne prostrelne rane. Jako krvarenje iz grudnog koša može se zaustaviti jedino operacijom - ističe Pip Talving.

To je bio slučaj ovog starijeg pacijenta koga je operisao doktor Talving. Zahvaljujući i principu “pokupi i vozi “ život je spasen i osamnaestogodišnjem Huanu Galardu, žrtvi pucnjave iz automobila u prolazu.

- Pacijent je imao prostrelne rane kroz srce i pluća. Da se to desilo pre dvadeset godina, bio bi mrtav - ističe doktor Demetrios Demetriades

Međutim, Gajardo se dve nedelje posle operacije vratio kući: “Uskoro ću nazad u školu i na nedeljne mise.”

Jedna od promena je selektivno odlučivanje o operacijama, posebno pacijenata sa prostrelnim ranama stomaka, gde nijedan vitalni organ nije ugrožen. Ne operisati, znači smanjiti rizik od postoperativnih komplikacija. Iskustva stečena na ratištima u Iraku i Avganistanu, u saniranju teških povreda su da se umesto tradicionalne metode odnosno, operacije, ranjeniku daje velika količina infuzije.

- Sada povređenima, kroz infuziju dajemo samo derivate sveže krvi što daje značajne rezultate. To je jedina tečnost koju pacijent prima - kaže Demetrios Demetriades

Promene koje je uveo ovaj Urgentni centar u Losanđelosu povećale su za 25 odsto šanse pacijenata, u kritičnom stanju, da prežive. Među njima je i ovaj stariji čovek izboden nožem, kome lekari prognozraju potpuni oporavak.

Izvor: Elizabet Li za "Glas Amerike"

Pogledajte još