Glavni osumnjičeni za trgovinu organima poslanik Skupštine Kosova

Tužilaštvo Euleksa najavilo je da je započelo istragu protiv još osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje teških povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostavrivanje uticaja i prevara.

Tužilac Džonatan Ratel je nakon izricanja presude u slučaju “Medicus 1” rekao da su tokom istrage i suđenje došli do informacija da su u slučaju ilegalne trgovine uključene i druge osobe, protiv kojih je otvorena istraga.

Iako se u saopštenju Euleksa ne spominju konkretna imena, dnevnik “Bota sot” piše da je jedan od glavnih osumnjičenih poslanik Demokratske partije Kosova Šaip Muja, koji je pre poslaničkog mandata bio savetnik premijera Kosova za zdravstvo.

Muja je bio jedan od svedoka u slučaju “Medikus” i tokom suđenja je rekao da se kod ministra zdravstva i generalnog sekretara Ministarstva interesovao oko davanja licence “Medikusu”.

Osnovni sud u Prištini 29. aprila osudio je vlasnika klinike “Medikus” Ljutfa Derviša na osam godina zatvora, a njegovog sina Abrana na sedam godina zatovra. Sud je na tri godine zatvora osudio Sokolju Hajdiniju, dok su Suljejman Dulja i Isljam Bitići osuđeni na uslovnu kaznu od godinu dana.

Izvor: Blic

Pogledajte još