Njujork: Premijera predstave „Tesla“ u režiji Sanje Beštić 24. maja

Fascinirana životom i radom velikog naučnika, Beštić, nominovana od strane Tesla naučne fondacije u Njujorku za "Tesla Spirit" nagradu, želela je da povodom 70 godina od Tesline smrti, "osvetli njegov život".
(old_image)
Foto: Sanja Beštić

"Nisam znala koliko je velika hrabrost potrebna da bi se 'oživeo' čovek koji je osvetlio svet. Svakako mi je drago da je posedujem dovoljno da se uhvatim ovog dela i postavim ga na daske koje život znače. Ušla sam u proces fascinirana njegovom pasijom i 'glađu za višim ciljem', kao i misijom za dobrobit čovečanstva", objasnila je rediteljka, koja planira sledeće godine da se posveti i dokumentrnom filmu o "misterioznom životu Nikole Tesle".

Tesla se u predstavi suočava sa smrću i priseća se svoje prošlosti.
"Kroz mladog sebe još jednom prolazi kroz svoj život, sumirajući greške, odnose i žal za onim što nije uspeo da ostvari. Čovek zbog koga Njujork danas svetli punim sjajem i najpoznatiji je grad po svojoj panorami, obožavao je grad u kome mi danas podsećamo sugrađane koliko je Nikola Tesla bitan za čovečanstvo. Obećana zemlja je njemu i nama, novim emigrantima, donela iskustva koja su neprocenjiva", istakla je Beštić.

Teslu igra engleski glumac Džejms Li Tejlor koji kaže da ga naučnik koji je "živeo i disao za viši cilj i ono što bi moglo da unapredi čovečanstvo", inspiriše i da mu je ta uloga najveći i najteži izazov u karijeri. Lik starog Tesle tumači Željko Džek Dimić.

"Raditi na liku koji je istorijska ličnost i potom 'hodati u njegovim cipelama' na sceni ili pred kamerom je jedan od najzahtevnijih i najodgovornijih zadataka u zanatu kojim se glumac bavi. A, raditi na liku i baviti se životom i karakterom Nikole Tesle je priča za sebe, obaveza koja nema radno vreme", ocenio je on.

U glumačkom ansamblu su i Luka Mijatović (kralj Petar Drugi), Tom Kapadona (Edison), Entoni Geurino (Mark Tven/Markoni), Alesandro Kola (Vestinghaus), Adam Pagdon (Morgan) i Samanta Slejter (Meri Edison/Ketrin Džonson). Za animaciju je zadužen "Digital Kraft Studio" iz Srbije.

Pogledajte još