Za nastanak alergija odgovorni geni!?

Najčešći simptomi alergijske reakcije su zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrela, karakteristični svrab i suzenje očiju, kašalj...

Kod pacijenta se mogu uočiti tamni kolutovi ispod očiju, takozvani alergijski podočnjaci koji nastaju zbog ograničenog protoka krvi oko sinusa.

Stručni časopis "Farmamedika" prenosi da se još pouzdano ne zna zašto imunološki sistem tako reaguje. Postoje brojne teorije, pa neki naučnici razlog za porast broja ljudi koji pate od alergija pronalaze u prekomernoj čistoći, neki u životnoj sredini koja je sve zagađenija, preteranoj upotrebi lekova..

Stručnjaci ukazuju da ono što je sigurno u nastanku alergija jeste da veoma važnu ulogu ima genetska predispozicija (atopijska konstitucija).

Statistike pokazuju da kada jedan roditelj ima alergiju verovatnoća da će i dete biti alergično je 50 odsto, a kada alergiju imaju oba roditelja verovatnoća je čak 75 odsto.

U zavisnosti od izraženosti simptoma, odnosno težine bolesti kod pacijenata varira i kvalitet života - osobe sa izraženim siptomima su često iscrpljene, loše spavaju, deca imaju lošije rezultate u školi, a odrasli na poslu.

Stručnjaci ukazuju da je kvalitet života posebno narušen kod bolesnika koji tokom obavljanja svog posla dolaze u kontakt s polenom ili se bave profesijama za čije je obavljanje potrebna visoka koncentracija, a koja je narušena simptomima oboljenja.

Poremećaji koje alergijski rinitis izaziva na nosu i paranazalnim sinusima negativno se odražavaju i na funkciju pluća i srca, a oboljenje je često povezano s bronhijalnom astmom i nosnim polipima.

Alergija nije izlečiva ali postoje lekovi koji uklanjaju simptome i olakšavaju život alergičnim osobama. U tu svrhu koriste se lekovi iz grupe antihistaminika, dekongestivi, kortikosteroidi...

Antihistaminici su vrlo važna grupa lekova koja se koristi kod alergijskog rinitisa posebno izazvanog polenom, a primenjuju se i za sprečavanje urtikarije (koprivnjace).

Intranazalni kortikosteroidi su lekovi koji smanjuju upalu sluzokože nosa i umanjuju zapušenost nosa, svrab i kijanje, a radi se o lekovima u obliku spreja za nos koji deluju lokalno na mesto upale i čija je primena efikasna i sigurna.

Prve rezultate lekovi ne pokazuju odmah, već je do poboljšanja potrebno sačekati nekoliko dana, ali posle toga olakšanje simptoma je vidljivo i ima sve bolje efekte na simptome alergijske reakcije kod duže primene.

Najbolji efekti se postižu ako se s terapijom počne dve nedelje pre početka sezone uzročnog polena. Pored upotrebe lekova, važno je smanjiti izloženost alergenima. Takođe, kada je vrednost polena najviša treba smanjiti boravak na otvorenom a po povratku kući preporučuje se tuširanje i pranje kose, zaštita očiju naočarima, ne sušiti veš na otvorenom, prozore u stambenom prostoru i na automobilu držati zatvorenim, praktikovati kratkotrajno provetravanje...

iZVOR: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.