Energoprojekt ugovorio poslove za 460 miliona evra

Najveći ugovor, koji je na početku realizacije, je izgradnja hotela Hajat ridžensi u Rostovu na Donu vredan oko 64 miliona evra, naveo je Milovanović, napominjući da je to jedan od gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji 2018. godine.

Milovanović je ocenio da će "Energoprojekt" u Rusiji u narednom periodu imati još više poslova, napominjući da je "Energoprojekt" prošle nedelje potpisao ugovor vredan 36,5 miliona dolara sa svetski renomiranom firmom Šlumberger, o izgradnji remontne baze za opremu za bušenje nafte u Astrahanu u Rusiji.

Prošle godine je "Energoprojekt" za istu kompaniju izgradio sličnu remontnu bazu u Kazahstanu, rekao je Milovanović i dodao da je Šlumberger veoma značajan investitor "Energoprojekta".

Osim tih projekata, Energoprojekt ima ugovorene poslove u Nigeriji, Gani, u zemljama arapskog zaliva, a posebno u Kataru i Omanu, zatim u Južnoj Americi i u Peruu, naveo je Milovanović i dodao da će deo kompanije koji izvodi radove u Peruu učestvovati ove godine u ukupno planiranom prihodu "Energoprojekt niskogradnje" (izgradnja putne infrastrukture i hidrotehnički objekti) sa nešto više od 40 procenata.

"Dakle, ima tržišta na kojima je Energoprojekt sada prisutan i koja ili nisu osetila krizu ili su davno izašla iz krize i zato imamo i optimističke prognoze da ćemo u narednom periodu uspeti da ugovorimo još više poslova i da povećamo prihode i profitabilnost i dividende za naše akcionare", rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Odgovarajući na pitanje koja su tržišta u svetu danas najperspektivnija za grdajevinsku delatnost, Milovanović je istakao da je to Afrika, gde se trenutno odvija veliki bum u privrednom razvoju, a ne manje značajno je i tržište Latinske Amerike koje je u velikoj ekspanziji već dugi niz godina, a posebno u sektoru energetike.

Govoreći o poslovima na domaćem tržištu, Milovanović je podsetio da "Energoprojekt" radi na izgradnji tunela Šarani na Koridoru 11, kao podizvođač azerbejdžanske firme "Azvirt" i s obzirom da su sredstva za izgradnju obezbeđena iz zajma, radovi će se odvijati prema planiranoj dinamici.

Kad je reč o izradnji železničke stanice Prokop, Milovanović je predočio da je to jedan od veoma značajnih projekata koje je "Energoprojekt" započeo pre više od dve decenije i na kojem "Energoprojekt" još uvek potražuje novac od investitora.

"Mi se iskreno nadamo da ćemo biti u prilici da na najavljenim tenderima pobedimo i velika nam je želja da završimo ono što smo započeli, jer u istoriji "Energoprojekta" ne postoji projekat koji smo započeli, a da ga nismo završsili", rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Milovanović očekuje da će novi tender za Prokop biti uskoro objavljen na osnovu kredita od Kuvajta.

"Posebno bih hteo da naglasim da realizaciju projekta Prokop, treba posmatrati ujedno kao i početak realizacije projekta metro sistema Beograda, koji je, čini mi se, malo odložen zbog ukupne finansijske situacije i u zemlji i u gradu Beogradu, ali mislim da će planovi koji su sačinjeni u skorije vreme krenuti putem realizacije", zaključio je Milovanović.

Izvor: Kurir

Pogledajte još