Pentagon: "Pjongjang će moći da udari na SAD"

U novom izveštaju koji je američki Pentagon juče predstavio Kongresu navedeno je da balističke rakete dugog dometa Tipodong-2 koje Pjongjang nastavlja da razvija mogu na kraju biti u stanju da dosegnu delove SAD, ukoliko Severna Koreja nastavi da investira u testiranje nuklearne i raketne tehnologije.

Severna Koreja mogla bi da dostigne tu sposobnost, s obzirom da će tempo njenog napretka delimično zavisiti od toga koliko će resursa investirati u razvoj takve tehnologije.

Severna Koreja je u decembru lansirala višestepenu raketu koja je izbacila jedan satelit u orbitu, što "u velikoj meri predstavlja doprinos" razvoju severnokorejskih kapaciteta za proizvodnju dugodometnih balističkih raketa, kaže se u izveštaju. Ta zemlja takodje nastavlja da usavršava svoje nuklearno oružje, uključujući sprovodjenje nuklearne probe u februaru i u stanju je da "u svako doba obavi dodatna nuklearna testiranja", istakao je Pentagon.

"Ta usavršavanja sistema balističkih raketa, uz razvoj nuklearne tehnologije...u skladu su sa objavljenim severnokorejskim ciljem da bude u stanju da nanese udar SAD", navedeno je u izveštaju.

"Severna Koreja će se približiti tom cilju i takodje povećati pretnju američkim snagama i saveznicima u tom regionu ukoliko nastavi s testiranjem i izdvajanjem oskudnih resursa režima za te programe", preneo je Rojters.

U dokumentu je Severna Koreja okarakterisana kao jedan od najvećih izazova američkoj bezbednosti u tom regionu zbog njenih napora da razvije nuklearno oružje i rakete, njene rekordne prodaje oružane tehnologije drugim zemljama i njene spremnosti na "provokativno i destabilizirajuće ponašanje".

Izveštaj je objavljen u osetljivo vreme u tom regionu kada trvenje izmedju Vašingtona i Pjongjanga tek sada počinje da jenjava posle dvomesečne oštre retorike koja je, kako je izgledalo, bila na ivici da uvuče Korejsko poluostvro u rat.

Zategnutost između tih dveju zemalja je znatno pojačana nakon što je Severna Koreja krajem decembra lansirala jedan satelit u orbitu i izvršila nuklearnu probu u februaru koja je podstakla nove sankcije Ujedinjenih nacija koje su dovele do izliva pretnji iz Pjongjanga.

Severna Koreja je 2005. potpisala sporazum o odustajanju od svog nuklearnog programa u zamenu za pomoć, ali je kasnije odustala od tog pakta i sada ističe da neće napustiti taj svoj program nuklearnog naoružavanja.

SAD odlučno odbacuju severnokorejske zahteve da dobije status nuklearno naoružane zemlje i pojačavaju diplomatsku aktivnost s Kinom radi rešavanja tog problema.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još