Pre tačno trideset i tri godine saopšteno je: "Umro je drug Tito" (VIDEO)

Vladao je 35 godina velikom državom koja je u trenutku njegove smrti imala oko 20 miliona stanovnika koji su tog 04. maja čuli čuveno saopštenje koje je pročitao Miodrag Zdravković:

Rođen je u Kumrovcu u Hrvatskoj kao osmo dete u porodici. Mnogo je priča ispričano o njegovom pravom poreklu. Nećemo zalaziti u sve te legende, ostavljamo to istoričarima.

Radio je, kako je sam govorio, od svoje šeste godine.

Voleo je žene, a i one njega - i pre nego što je postao prvi čovek Jugoslavije, ali i nakon toga. Prva žena mu je bila Ruskinja, druga Austrijanka, treća Slovenka sa kojom dobija sina Mišu. Davorjanka Paunović je bila sledeća. Ona je sahranjena u dvorištu njegove vile u Beogradu, a nakon nje je oženio, u tajnosti, najpoznatiju prvu damu SFRJ - Jovanku Budisavljević.

(old_image)

Tito i Jovanka sa Ričardom Niksonom 1971.

Vladao je između istoka i zapada, uz određene izmene tokom vremena. Posećivale su ga najpoznatije ličnosti toga doba, od glumaca do političara. Kada je unutrašnju politiku organizovao, okrenuo se spoljnoj politici. Voleo je Brijune i tamo često boravio.

U doba Titove vladavine putovalo se bez viza, radovali smo se trinaestoj plati, regresu, bili smo drugovi i drugarice...

Možda i nije sve bilo idealno, ali jedno je sigurno - tog 4. maja 1980. u 15.05 u 88 godini umro je u bolnici u Ljubljani jedan od najvažnijih političara u istoriji ovog dela sveta.


Sledećeg dana, 5. maja, Plavim vozom je iz Ljubljane u Beograd stigao kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima. Smešten je u aulu Skupštine Jugoslavije, gde su državni funkcioneri i građani u mimohodu odavali počast jugoslovenskom šefu države. Dana 7. maja, preko 200 stranih delegacija poklonilo se kovčegu Josipu Broza u saveznom parlamentu.

Sahranjen je 8. maja, po sopstvenoj želji u Kući cveća na Dedinju uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, i 700.000 ljudi. Njegova sahrana bila je veća od Kenedijeve i Čerčilove.

(old_image)

Pogledajte još