Hrvatska: Josipović pozvao na zajedništvo u Vukovaru

- Vukovar je spomenik junaštva i žrtve, ali mora biti i spomenik budućnosti, simbol i rezultat uspeha - rekao je Josipović u govoru na svečanoj sednici vukovarskog Gradskog veća povodom Dana grada.

Josipović je rekao da je "ponosan na pomirenje" i da je "ono zasluga i Hrvata i Srba", te naglasio da je ''zajedništvo i zajednička želja za napretkom ključ uspeha Vukovara, ali i Hrvatske, jer ako ne uspe Vukovar, neće ni Hrvatska''.

Vukovarce je pozvao da "neguju zajedništvo i međusobno poštovanje, tuđi jezik i pismo i da decu ne daju u odvojene škole i vrtiće". On je izrazio nadu da će deca u Vukovaru u budućnosti ići u zajedničke škole. Čestitao je građanima na obnovi grada koji, kako je rekao, svake godine izgleda sve lepše i uređenije.

Josipović je danas je u selu Sotin kod Vukovara naglasio je da je nalaženje nestalih lica iz rata 90-ih najvažnije moralno, etičko i političko pitanje u čijem rešavanju Hrvatska mora biti uporna kako bi se rešila sudbina svih onih koji se još vode na popisu nestalih lica iz rata.

- I vlasti Srbije znaju koliko je za Hrvatsku važno pitanje nalaženja nestalih lica. Drago mi je da se sada pružila ruka - rekao je on i naglasio da su i službe nadležne za ratne zločine u Srbiji dobro radile svoj posao.

- Kažnjavanje zločina i nalaženje nestalih lica zalog su dobrih odnosa Hrvatske i Srbije - rekao je Josipović.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još