Prvi rezultati istrage: Ljudski faktor uzrok sudara vozova?

Saobraćaj na tom delu pruge se normalizovao i od jutros su prohodna oba koloseka. Svih putnici koji su u sudaru lakše povređeni, pušteni su kući i dobro su.

Proizveden u Rusiji pre 27 godina, plavi voz, koji se juče zaglavio u tunelu, danas se proverava. Voz je prošle noći izvučen, tunel je sada prohodan, a posle popravke, voz će verovatno opet na prugu, jer kako kažu u Železnici, bolje nemamo. Ko je kriv za nesreću, u kojoj je moglo da strada blizu 200 putnika, još se ne zna.

"Za jučerašnji vanredni događaj isključivo je krivac ljudski faktor. Železnice Srbije idu na to da taj rizik od ljudskog faktora smanje u što mogućoj meri, međutim, deo ljudskog faktora ipak ostaje što se tiče funkcionisanja bezbednosti železničkog saobraćaja", rekao je za RTS Vladimir Radović, direktor za infrastrukturu Železnica Srbije.

Signalizacija je radila besprekorno, komisija je celu noć ispitivala i jednog i drugog mašinovođu. Zaključak je da je mašinovođa, koji je upravljao vozom, koji je udario u voz koji je bio u kvaru pritisnuo taster za uzbunu, ali nije smanjio brzinu.

"Do utorka ili srede komisija će završiti svoj islednički izveštaj i znaćete tačno ime i prezime ko je odgovoran", kaže Radović.

Danas je situacija redovna, polasci se ne otkazuju, a putnici su na železničkoj stanici Tošin bunar.

Dva putnička voza sudarila su se juče kada je putnički voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Novi Sad naleteo u tunelu na voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Šid i tom prilikom povređeno je više od 20 putnika.

Većina njih primljena je u Urgentni centar, a niko od njih nije zadržan, jer su povrede bile lakše prirode.

"Železnice Srbije" formirale su potom posebnu komisiju kako bi najhitnije bili utvrđeni uzroci sudara.

Izvor: Mondo
/ RTS

Pogledajte još