Srušio se stratotanker: Kirgizi pronašli tela dva američka pilota

BIŠKEK - Spasioci su pronašli tela dva američka pilota čiji se avion za dolivanje goriva srušio u planinama Kirgistana. Avion se srušio ubrzo posle poletanja iz baze Manas koja služi kao tranzitni centar za vojne operacije u Avganistanu, saopštilo je kirgistansko ministarstvo za vanredne situacije.

KC-135 stratotanker, avion za dolivanje goriva u vazduhu, srušio se juče sa nekoliko desetina tona goriva i zapalio oko 50 kilometara zapadno od Biškeka, izjavili su američki i lokalni zvaničnici.

"Tela dva pilota pronađena su jutros u sedam časova blizu mesta na kome se avion srušio. Spasilačka operacija je u toku pošto telo trećeg člana posade još nije pronađeno", izjavio je portparol kirgistanskog ministarstva za vanredne situacije. Dva pronađena tela su prebačena u američku bazu Manas.

Ministar za vanredne situacije Kubatbek Boronov je rekao da američka strana utvrđuje identitet poginulih. "Osoblje iz tranzitnog centra Manas je na mestu nesreće. Oni, takođe, istražuju uzrok nesreće", kazao je Boronov, dadajući da oko 50 spasilaca još traži trećeg člana posade, prenosi AFP.

Spasilačka operacija je nastavljena rano jutros pošto je prekinuta tokom noći, ali gotovo da nema nade da bi treći član posade mogao biti pronađen živ budući da se avion raspao i zapalio ubrzo posle poletanja iz američke baze.
Tranzitni centar Manas je od ključne važnosti za američke vojne operacije u Avganistanu i koristi se za prebacivanje vojnika u tu zemlju, dolivanje goriva u avionima i evakuisanje ranjenih vojnika.

Izvor: Kurir

Pogledajte još