Sada je i zvanično: Izrael potvrdio napad na Siriju

Zvaničnici Izraela su saopštili da je napad izvršen rano juče, a da su meta bile rakete zemlja-zemlja dugog dometa.

Nije odmah bilo poznato gde je napad izvršen, niti da li je avijacija napala sa libanskog ili sirijskog vazdušnog prostora. Izraelski zvaničnici tražili su da ostanu anonimni, jer se radilo o tajnoj vojnoj operaciji.

Izraelski premijer Benjamin Netajnahu je u više navrata upozorio da će Izrael biti spreman da preduzme vojnu akciju ako hemijsko ili drugo oružje koje može da narušiti ravnotežu vlasti sa Hezbolahom dospe u ruke te libanske milicije.

To je bio poslednji u nizu pokušaja Izraela da osujeti namere šiitske milicije da izgradi arsenal koji bi joj omogućio da se odbrani od njegove avijacije i sprovede ozbiljne napade na jevrejsku državu.

Veruje se da je izraelska avijacija u januaru gađala pošiljku naprednih protivavionskih raketa SA-17 namenjenu Hezbolahu. Iako Izrael nije zvanično priznao taj napad, njegovi zvaničnici su dali više naznaka da oni stoje iza njega.

Vođa Hezbolaha Šeik Hasan Nasrala rekao je ove sedmice da će njegova organizacija, u slučaju potrebe, pomagati sirijskom predsedniku Bašaru Asadu da uguši dvogodišnju pobunu u zemlji.

Portparol izraelske amnasade u Vašingtonu, koji nije želeo da komentariše izveštaje o napadu u Siriji, izjavio je nešto ranije danas: "Ono što možemo reći jeste da je Izrael odlučan da spreči sirijski režim da teroristima - naročito Hezbolahu u Libanu - dostavlja hemijsko oružje ili drugo oružje podobno za izmenu stanja na terenu".

TV kanal CNN je preneo ranije danas izjave dva neimenovana američka zvaničnika da je napad iz vazduha izveden najverovatnije u noći između četvrtka i petka. Rojters prenosi da ti zvaničnici ne smatraju da je ciljano postrojenje za hemijsko oružje, a da izvori kanala CBS News smatraju da je Izrael ciljao jedno skladište.

Sirijski predsednik Bašar al Asad i dalje kontroliše hemijsko oružje u svojoj zemlji i tom oružju ne teže njegovi saveznici iz libanskog Hezbolaha, izjavio jedan visoki izraelski zvaničnik.

Strateg izraelskog Ministarstva odbrane, Amos Gilad, je to rekao nakon što je jedan drugi anonmni izraelski zvaničnik potvrdio da je Izrael poslao borbene avione u petak da napadnu isporuku oružja iz Sirije šiitskom Hezbolahu.

"Sirija ima velike količine hemijskog oruuzja i raketa. Sve je pod kontrolom (Asadove vlade)," istakao je Gilad, dodavši: "Hezbolah nema hemijsko oružje. Mi imamo načina da to saznamo. Oni nisu voljni da uzmu takvo oružje, više im odgovaraju sistemi koji mogu da pokriju čitavu zemlju(Izrael)," kazao je on, verovatno misleći na konvencionalne rakete tipa zemlja-zemlja. Izrael veruje da Hezbolah poseduje oko 60.000 takvih raketa.

"Hemijsko oružje ubija one koji ga koriste", kazao je Gilad.

Asadova vlada se ograđuje da ima hemijsko oružje, ali je rekla da ga neće upotrebiti protiv Sirijaca.

U svakom slučaju ta tema je u fokusu međunarodne pažnje jer su Izrael i SAD u aprilu objavili nalaze koji nagoveštavaju da su Asadove snage koristile hemijsko oružje tokom sukoba sa pobunjenicima u toj zemlji, gde se već dve godine traje građanski rat.

Izvor: b92

Pogledajte još