Upis dece u vrtiće od 7. do 22. maja

Preliminarne liste primljene dece po objektima i različitim oblicima rada biće objavljene najkasnije tri nedelje po završetku konkursa.

- Oni roditelji koji ne budu zadovoljni dodeljenim vrtićem, mogu da ulože prigovor upisnoj komisiji svake predškolske ustanove, a ukoliko ni tada ne budu zadovoljni, mogu se žaliti i drugostepenoj mešovitoj komisiji u kojoj učestvuju i predstavnici Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu - objasnila je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ona je takođe podsetila da su zahvaljujući rekonstrukciji starih i otvaranju novih vrtića, beogradske predškolske ustanove su tokom 2012. i 2013. godine primile 13.216 mališana, što je oko 4.000 dece više nego tokom 2011/2012. godine, kada je upisano 9.225 dece.

- Očekujemo da će ove godine u pripremni predškolski program krenuti oko 16.000 predškolaca. Pripremni program se može realizovatu u trajanju od četiri sata, najamnje devet meseci pre polaska u školu ili u celodnevnom obliku rada u trajanju od 12 sati svakog dana. Ove godine je 5.328 dece pohađalo pripremni predškolski program u trajanju od četiri sata, a od toga je 2.390 predškolaca ovu pripremu pohađalo pri osnovnim školama - kaže Jovčićeva.

Inače, u septembru, kada se očekuje i najveći priliv novoupisane dece, počeće se radom i dva novosagrađena vrtića, u novobeogradskom naselju „Belvil” i obrenovačkom naselju Stubline.

- U vrtiću u naselju „Belvil” moći će da boravi minimalno 275 dece jaslenog i vrtićkog uzrasta, a istih kapaciteta je i u vrtić u Stublinama. Očekujemo da ćemo završiti i privesti nameni i školu, koja je data na korišćenje PU „Boško Buha” u naselju Višnjička banja, gde će moći da se smesti između 80 i 100 dece. Inače, dovoljno mesta ima i u čukaričkom vrtiću „Đurđevak”, koji smo u aprilu priključili našoj mreži predškolskih ustanova. Privodi se kraju i kompletna obnova voždovačkog vrtića „1.001 radost” u Strumičkoj ulici, koji će već u junu primiti nazad naše stare korisnike, a koji su zbog radova trenutno u „Zvezdanom gaju”. Rekonstrukcijom ovog objekta i boljom unutrašnjom organizacijom prostora obezbedićemo još slobodnih mesta u vrtiću „1.001 radost” - najavljuje Ljiljana Jovčić.

Gradska sekretarka takođe podseća roditelje da na zahtevu za upis dece, koji je jedinstven za sve ustanove, treba da navedu neki od tri vrtića za koji smatraju da bi njihovom detetu najviše odgovarao, kao i da navedu željeni mesec upisa.

- Deca koja se upisuju u predškolsku ustanovu mogu imati najmanje šest meseci, a za formiranje jedne grupe potrebno je sedmoro mališana tog uzrasta. Posle objavljivanja preliminarne liste, tačno će se znati koliko je roditelja konkurisalo i od kog meseca će koje dete krenuti u vrtić. Budući da se upis dece u vrtić radi tokom čitave godine, zaista nema razloga za paniku Nema potrebe da roditelji čija deca imaju tri ili četiri meseca u ovom trenutku podnose zahtev za upis, već je dovoljno da ga podnesu mesec i po dana pre nego što njihovo dete navrši godinu – zaključuje Jovčićeva.

Sve informacije o neophodnoj dokumentaciji prilikom podnošenja zahteva roditelji mogu pronaći na sajtu grada Beograda, kao i na oglasnim tablama svih 17 predškolskih ustanova.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još