Kraljevsko ocenjivanje vina

Beograd je još jednom postao centar sveta. Ovoga puta, razlog za to je međunarodno Kraljevsko ocenjivanje vina pod nazivom Royal Wine Challenge, koje se održava prvi put u našem gradu. Ocenjivanje je počelo 16. i trajace do 18. maja u Belom dvoru. Ceremonija dodele medalja će se održati u nedelju, 24. maja, u Kraljevskom kompleksu na Dedinju.

Pokrovitelji ovog značajnog događaja su Njegovo kraljevsko visočanstvo, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeze Natalija i Irina Strozzi od Toskane. Udruženje vinogradara i vinara Srbije pružilo je maksimalnu podršku u organizaciji jer je cilj ovog takmičenja razvoj vinske kulture u Srbiji.

Da je ova manifestacija na najvišem nivou govori i renome ocenjivača koji su poreklom iz zemalja sa najdužom tradicijom u proizvodnji, kao i u ocenjivanju vina.Vino je od samog nastanka civilizacije simbol života i radosti, a samo uživanje u vinu je proslava života.

Malo je onih koji mogu da proniknu u najskivenije tajne ovog " božanskog " pića. Kraljevski dvor je ugostio degustatore iz Francuske, Italije, Češke, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Makedonije koji će zajedno sa ocenjivačima sa našeg podneblja odlučiti koje će vino poneti neku od laskavih titula. Spomenućemo neke od njih: prof. dr Alain Bertrand, dr Vittorio Fiore, doc.dr Mihail Petkov, dipl. ing. Pavel Chrast.....

Više od 300 vina sa svih meridijana takmiči se u šest kategorija: bela, ružičasta, crvena, penušava, desertna i fortifikovana vina. Nagrade su: Kraljevsko vino, Velika zlatna medalja, Zlatna, Srebrna i Bronzana medalja. Rezultat će pokazati i kome će pripasti čast da snabdeva vinom kraljevski dvor. Spisak takmičara nije dostupan, biće objavljena samo imena nagrađenih.

Uspeli smo na kratko da zavirimo u kraljevske odaje i vidimo kako protiče ocenjivanje. Eksperti za vina su u tišini isprobavali šifrovane uzorke vina. Da ocenjivanje bude potpuno objektivno, flaše su bile uvijene u neprovidne folije. Detaljno su analizirali miris i ukus. Žiri je svoj posao shvatio maksimalno ozbiljno, a da ih je ukus vina ipak pomalo opustio videli smo kada je jedna dama odlučila da degustaciju nastavi bosonoga.

Nadamo se da će ova smotra vina postati tradicija na kojoj će naše vinarije moći da pokažu svoj kvalitet.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još