Ljajić: Od diplomatije do ekonomije

Ljajić je istakao da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa napravljena osnova za proširivanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju potpredsednika vlade, Ljajić je pozvao investitore iz Saudijske Arabije da ulažu u privredu Srbije i najavio je da će vlada u najskorije vreme izabrati projekte sa kojima će konkurisati Saudijskom fondu za razvoj, u kome postoji zainteresovanost za realizaciju zajedničih investicionih aktivnosti u Srbiji.

Ministar ekonomije Saudijske Arabije istakao je da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa napravljena osnova za proširivanje ekonomske saradnje dve zemlje, dodajući da su oblasti građevinske industrije, vojno - ekonomskog sektora, farmacije i turizma, privredne grane sa posebnim potencijalima za dalji bilateralni razvoj.

Al Džazer je pozvao kompanije iz Srbije da učestvuju u građevinskim projektima u Saudijskoj Arabiji, uzimajući u obzir da je u okviru petogodišnjeg ekonomskog plana te zemlje predviđeno izdvajanje 350 milijardi dolara za izgradnju različitih infrastrukturnih objekata.

On je takođe izrazio spremnost za prijem lekara svih specijalnosti i medicinskih sestara i tehničara u zdravstveni sistem Saudijske Arabije, s obzirom na deficit kadrova u oblasti medicine.

Sastanak Ljajića i Al Džazera bio je prvi susret državnih zvaničnika Srbije i Saudijske Arabije nakon što su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose, navedeno je u saopštenju.

Ljajić će se u okviru zvanične posete Saudisjkoj Arabiji sutra sastati i sa princom Saudom al Fejsalom, koji je i ministar spoljnih poslova ove dražave.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još