Igračka za muslimanske devojčice: Lutka-terorista "koja će vas oduvati" (VIDEO)

"Voleće vas do smrti", "Oduvaće vas" i "Povucite kanap za poruku, ako smete" samo su neke od poruka koje je američka kompanija "NobleWorks Inc" ispisala uz sliku lutke Amine.

Ova nasmejana lutka obučena je u cvetnu haljinu i nosi ružičasti hidžab, a veoma je popularna među malim muslimankama. Osmislila ju je Farzana Rahman, koja je primetila da njena ćerka ne može da nađe nijednu lutku koja joj je slična.


- Sve je počelo kada je moja ćerka imala dve i po godine. Pokušavala sam da nađem igračke koje će je podstaći da govori svoj maternji jezik, urdu. Kako nisam uspela, odlučila sam da sama dizajniram urdu lutku
- objasnila je Farzana, a prenosi "Dejli mejl".

Ona je nastavila sa proizvodnjom lutaka koje slave muslimansku i arapsku kulturu, pa je tako dostupna i muška verzija Amine, koja se zove Jusuf.

Farzanin trud sada je ismejan od strane američke kompanije, a organizacija za zaštitu prava muslimana sa sedištem u Čikagu upozorava da je reč o isticanju stereotipa zasnovanih na mržnji.

"Generalizacija i negativni stereotipi najčešće pogađaju one koji se lako identifikuju kao pripadnici određene grupa. U ovom slučaju, to su žene koje nose hidžab", napisao je Ahmed Rehab iz muslimanske grupe CAIR u "Čikago monitoru".

Na sajtu kompanije "NobleWorks Inc" navedeno je da ona proizvodi "urnebesno smešne čestitke koje se često približavaju granici".

Igračka je veoma popularna među devojčicama

"Kada vaši prijatelji budu pročitali poruku sa naše čestitke, zapitaće se da li je primereno da se smeju. Mi vam kažemo: Neka se j**u ako nemaju smisla za humor", navodi se na sajtu.

Grupa CAIR istakla je da "šale" na račun lutke Amine uopšte nisu smešne, već ružne i idiotske.


"Pretpostavka da najobičnija lutka može da bude terorista samo zato što izgleda kao muslimanka, retko kome će biti smešna"
, saopštila je grupa CAIR.

Članovi pomenute grupe uputili su kompaniji koja proizvodi čestitke žalbeno pismo u kome su istakli da njihove kartice izlažu devojčice "porukama koje kriminalizuju njihov osnovni identitet radi profita".

Kako prenosi "Dejli mejl", čestitke sa likom Amine uklonjene su sa sajta.

Ovako izgleda lutka Amina:

(Izvor: Blic )

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.