Marković Romima čestitao Đurđevdan

Marković je posetio Rome koji žive u ulici Stevana Mokranjca i Žanovoj u Jagodini, i to je tradicionalna poseta gradskog rukovodstva Romima uoči Ðurđevdana, koga u tom gradu slavi više od 90 odsto Roma.

"Dolazimo sedmu godinu, a lane nismo jer su bili izbori pa da drugi ne kažu kako dolazima zbog izborne kampanje, a ove godine sigurno neće biti izbora", rekao je Marković, čestitajući Romima slavu.

On je dodao da želi da Romi ''žive kako su živeli i malo bolje'', a opština će im pomoći i istakao da u Jagodini Romi imaju ista prava kao i ostali građani i da je siguran da u Jagodini imaju najveće privilegije od svih Roma u drugim opštinama i gradovima Srbije.

''Srećna vam slava, da slavite mnogo godina i da vam dolazimo svakog 5. maja kao večeras'', istakao je Marković i dodao da će Sklupština grada nastaviti da pomaže Rome.

"Najsrećniji bi bili kada bi što više Roma upisalo i završilo srednju školu i fakultete", rekao je Marković i dodao da svi Romi koji završe srednju skolu dođu i da će ih zaposliti ''odmah sutra''.

Zapošljavamo Rome sa osnovnom školom i bez škole u Akva parku deset odsto zaposlenih su Romi, dodao je Marković i ''zatražio'' da se u "ove dve ulice gde žive Romi rađa više dece, da ih bude najmanje 20 više nego ove godine".

Skupština grada Jagodine dodelila je, iz budžeta, po 7.000 dinara pomoći za 515 porodica Roma ovog grada da proslave krsnu slavu Ðurđevdan.

Ovakva praksa pomoći Romima koji slave Ðurđevdan, sprovodi se poslednjih osam godina.

Odluka o pomoći Romima za slavu, doneta je pre osam godina, na predlog Markovića "kako bi svako romsko domaćinstvo, a većina je u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa puno dece, nezaposlenih, Ðurđevdan proslavilo dostojanstveno kao i svi ostali u Srbiji, koji slave ovu slavu".

U Jagodini gotvo sva romskla domaćinstva slave Ðurđevdan, uoči slave ispred svake kuće pale vatru. Svirke, pesme i igre ne manjka kao što nije ni večeras.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još