Vućić: Zainteresovani smo za MIG-29

Prema njegovim rečima, nekoliko pilota Vojske Srbije već se obučava za taj avion.

Ministar Vučić je nakon posete aerodroma Batajnica rekao da će ti avioni biti kupljeni najverovatnije kroz kreditni aranžman, a da će više detalja o ceni biti poznato nakon njegove posete Rusiji krajem maja tokom koje će se sresti i sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojgujom.

Vučić je dodao da će cena zavisiti i od toga koje naoružanje bude nabavljeno za te avione kao i koliko rezervnih delova će biti kupljeno, a posebno je istakao da je važno da u celu priču bude uključen i Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici kako bi se obezbedilo dugoročno održavanje tih aviona.

Ministar je dodao da je Srbija zainteresovana da taj zavod dovede na takav nivo da bude sposoban da održava ne samo srpske migove, već i avione tog tipa iz susednih zemalja poput Hrvatske i Bugarske.

Vučić je takodje dodao da će ove godine za potrebe Vojske Srbije biti kupljena i dva osmatračka radara.

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da učestvuje u ratovima i da preti bilo kome, već da je jedina namera da bude sposobna da štiti sopstveni vazdušni prostor.

Govoreći o ulaganju u vojsku, Vučić je kazao da to nije samo ulaganje u bezbednost, već da to ima i širi ekonomski značaj i kao primer naveo razvoj domaćeg raketnog sistema Alas za koji očekuje investicije od oko 220 miliona dolara.

Vučić je danas prisustvovao uzbunjivanju dežurne lovačke jedinice od dva MIG 21 čiji su piloti i mehaničari pokazali osposobljenost za zaštitu vazdušnog prostora Srbije.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su oni uspeli da obave sve postupke i radnje za tri minuta i 45 sekundi iako je norma za tako nešto izmedju pet i šest minuta.

Ministar je ocenio da su na taj način pokazali visok stepen obučenosti.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još