Aromaterapija: Šest sigurnih načina da laik odabere kvalitetno eterično ulje

Aromaterapija je jedna od najpopularnijih oblasti alternativne medicine koja koristi etarska ulja i ostala aromatična jedinjenja iz biljaka u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja, prevencije i lečenja bolesti. Popularna upotreba ovih proizvoda obuhvata proizvode za masažu, lečenje ili bilo koju spoljnu primenu, koja podrazumeva upotrebu pravih, čistih etarskih ulja.

Etarska ulja se mogu koristiti na različite načine: inhalacija, dodavati u kupke i saunu, koristiti za masažu ili lokalno utrljavati, ali ima primera da se koriste i u kulinarstvu. U našoj zemlji je najzastupljenija je engleska verzija aromaterapije, pa je najveći broj pobornika zdravog života, uglavnom, čuo za primenu putem kože, aromamasažu.

Da bi eterična ulja osim prijatnog mirisa imala terapijsko, psihoemotivno i energetsko delovanje potrebno je da budu prirodna i kvalitetna. Na tržištu ima različitih ulja sumnjivog kvaliteta i pri kupovini treba biti veoma oprezan.

Otkrivamo vam šest sigurnih načina da kao amateri u oblasti aromaterapije odaberete kvalitetno aromatično ulje:
Proverite etiketu na bočici jer je neophodno da sadrži sledeće informacije.

1. Latinsko ime roda i vrste biljke iz kog je ulje dobijeno jer postoji više vrsta, pa je bitno pre kupovine konsultovati specijalistu iz ove oblasti ili naučnu literarturu.

2. Deo biljke iz koga je ulje dobijeno, jer se iz različitih delova biljke, iste vrste, mogu dobiti ulja drugačijeg sastava i delovanja.

3. Način dobijanja ulja utiče na sastav i delovanje ulja.

4. Glavni hemijski sastav.

5. Zemlju gde je biljka rasla. U zavisnosti od faktora staništa i mikroklime zemlje porekla biljke o čijem eteričnom ulju tražimo informacije, poznavaoci mogu steći utisak o hemijskom sastavu.

6. Način uzgajanja biljke , na primer biodinamički, organski, konvencionalni, tradicionalni, divlji rast.

Ako na poleđini proizvoda koji prodavac nudi nema informacija u vidu sertifikata ili etikete gde će prcizno biti uneti barem neki od navedenih podataka, onda je najbolje izbeći kupovinu ovakvog eteričnog ulja.
D.M.

Pogledajte još