Đilas: Srbiji preti bankrot

Đilas je na obeležavanju stranačke slave u Kosjeriću Dačića i Vučića pozvao da zaustave zakone koje je predložio ministar Mlađan Dinkić.

On je upozorio da će posledice po Srbiju, ako se nastavi ovakva ekonomska politika, biti potpuno iste kao odbijanje briselskog sporazuma, odnosno “katastrofalne”.

Lider DS-a je ozbiljno kritikovao predložene zakona i ekonomske mere istakavši da prethodnih dana o tome nije želeo da govori zbog vaskršnih praznika.

“Ekonomska politika koju sprovodi ova vlada dovela je do toga da i pored zaduženja od četiri milijarde u poslednjih sedam meseci para u budžetu nema dovoljno za plate i penzije. Plate su nominalno pale za 7,5 odsto, prihodi od PDV su niži za 16, a u martu ove u odnosu na prošlu godinu promet u maloprodaji beleži pad od 18 odsto. Po prvi put ova zemlja ima deficit u poljoprivredi u razmeni sa inostranstvom”, naglasio je Đilas.

On je ukazao da sve te činjenice ukazuju da će se Srbija za nekoliko meseci naći na ivici bankrota.

“Ovi zakoni koji se sada donose i mere pokazuju odsustvo svake ideje, kao i da je budžet države pre pola godine nerealno napravljen na šta je DS ukazivala. Deficit je ogroman, a deo tog deficita promenom zakona treba da se prebaci na lokalne samouprave, kako bi se i njihove kase ispraznile”, kazao je Đilas i dodao da se iz tih kasa sufinansiraju usluge obdaništa, prevoza i socijalnih davanja.

Lider demokrata je rekao da sve to vodi još većem smanjenju standarda građana.

Demokratska stranka je centralnu proslavu Đurđevdana upriličila u Kosjeriću u okviru kampanje za izbore koji će u toj varošici biti održani 26. maja.

(Izvor: Tanjug)