Kako rešiti neprijatne ženske probleme?

Zato, drage dame, edukujte se i povratite kontrolu nad svojim intimnim zdravljem! Prema rečima stručnjaka sa kojima smo razgovarali, ukoliko se radi „samo“ o neprijatnom mirisu iz vagine i pojačanom vaginalnom sekretu, po svoj prilici se radi o uobičajenoj pojavi koja je bezopasna i relativno se lako leči.

Naime, u ljudskom organizmu, pa i unutar vagine, živi veliki broj „dobrih bakterija“ koje pomažu optimalanom funkcionisanju naših organa. Upravo poremećaj ove prirodne bakterijske flore unutar vagine najčešći je uzočnik neprijatnog mirisa i pojačanog sekreta. Često se radi o bakterijskoj vaginozi, odnosno o preteranom razmnožavanju uobičajenih, dobrih bakterija, što je pojava koja i ne mora imati jasan uzrok.

Kada se obratiti lekaru?

Zašto ne biste odmah – vaš ginekolog je „vašu neprijatnu priču“ čuo na hiljade puta tokom svoje karijere i odmah će vas razumeti i krenuti sa savetovanjem i lečenjem.

Međutim, ponekad simptomi nisu samo pojačan sekret i neprijatan miris vagine. Ukoliko osećate i bol ili peckanje prilikom mokrenja, bolove u stomaku, bolove tokom intimnih odnosa, svrab ili peckanje na površini intimnog područja i slične neprijatnosti, postoje indicije da uzrok tegoba može biti neka ozbiljnija infekcija ili bolest.

U takvim slučajevima, kao i kada primetite da se osnovni simptomi ne povlače posle terapije ili se pogoršavaju, nemojte oklevati sa posetom ginekologu!

Disbalans bakterijske flore mogu izazvati i neki direktni spoljni faktori – uzimanje novog leka ili suplementa ishrani, konzumiranje izrazito začinjene hrane, nedovoljno dobra intimna higijena, promena deterdženta kojim se pere donji veš, promena kozmetičkih sredstava kojim se tretiraju intimni delovi tela, korišćenje previše takvih sredstava, nezaštićen seks sa novim partnerom itd.

U svakom slučaju, koji god da je uzrok, rešenje je vraćanje balansa vaginalne flore u normalu i snižavanje vaginalne pH vrednosti na optimalnu. U tom smislu, ginekolog će vam, između ostalih, dati sledeće savete:

(old_image)OVE SAVETE VAM JE OMOGUĆIO VAGILACT – PROBIOTIC ZA VAGINALNU PRIMENU.

PROIZVOD KOMPANIJE „IVANČIĆ I SINOVI“.

  • Optimalna intimna higijena. Treba koristiti mlaku vodu i običan sapun bez parfema i hemijskih dodataka. Izbegavajte agresivne kozmetičke proizvode za koje proizvođač tvrdi da „osvežavaju“ vaginu, jer oni, eliminišući i neke „dobre bakterije“, često mogu napraviti više štete nego koristi. Izbegavajte agresivne deterdžente i osveživače za pranje donjeg rublja.
  • Nosite obične, udobne pamučne gaćice i izbegavajte da nosite usku odeću u dužem vremenskom periodu. Tako ćete obezbediti prirodnu ventilaciju intimne zone, zadržati višak vlažnosti van tela i sprečiti znojenje, koje može pogoršati situaciju. Menjajte donje rublje jednom dnevno.
  • Uzmite vaginalni probiotik. Ovi proizvodi najčešće se isporučuju u obliku vaginaleta, koje se brzo rastavaraju unutar vagine i oslobađaju aktivne sastojke. Osim mlečnokiselninskih bakterija (Lactobacillus), koje pomažu u vraćanju optimalne vaginalne pH vrednosti, vaginalni probiotici sadrže i druge sastojke koji ubrzavaju uspostavljanje optimalne vaginalne flore.

T.S.

Pogledajte još