Muslimanska lutka Amina plaši male Amerikance!

Slatka nasmejana lutka po imenu Amina, obučena u cvetnu haljinu i sa ružičastim hidžabom, jedna je od najpopularnijih i najprodavanijih igračaka među malim muslimankama u SAD. Osmislila ju je Farzana Rahman, nakon što je primetila da njena ćerka ne može da nađe nijednu lutku koja joj je slična.

- Sve je počelo kada je moja ćerka imala dve i po godine. Pokušavala sam da nađem igračke koje će je podstaći da govori svoj maternji jezik - urdu. Ipak, nisam uspela pa sam odlučila da sama dizajniram urdu lutku - pojasnila je Farzana, prenosi Dejli mejl.

Međutim, američka kompanija za proizvodnju čestitki “NobleWorks Inc” iskoristila je popularnost muslimanske lutke i kreirala nekoliko, kako oni tvrde, “šaljivih” rođendanskih kartica sa slikom Amine. Međutim, poruke tipa “Voleće vas do smrti”, “Oduvaće vas”, “Povucite kanap za poruku, ako smete”…, malo koga su nasmijale, jer su shvaćene kao otvoreno aludiranje na to da je Amina terorista, lutka koja će eksplodirati kada dete povuče kanap kako bi čulo poruku.

Nakon poteza američke kompanije, u javnosti se pojavila lavina negativnih reakcija, a organizacija za zaštitu prava muslimana sa sedištem u Čikagu smatra da je reč o klasičnom isticanju stereotipa zasnovanih na mržnji, te da je Farzanin trud na ovaj način ismijan od strane “NobleWorks Inc”.

- Pretpostavka da najobičnija lutka može da bude terorista samo zato što izgleda kao muslimanka, retko kome može biti smešna”, saopštila je grupa CAIR. Muslimane je naručito uvredila prateća promotivna poruka na sajtu kompanije u kojoj se navodi da ona proizvodi “urnebesno smešne čestitke koje se često približavaju granici”, te dodatno pojašnjenje: “Kada vaši prijatelji budu pročitali poruku sa naše čestitke, zapitaće se da li je primereno da se smu. Mi vam kažemo: Neka se j**u ako nemaju smisla za humor”, navodi se na sajtu.

Nakon kontroverznih rasprava u javnosti i osuda koje su upućene na račun menadžmenat i kreativnog tima “NobleWorks Inc, na sajtu ove kompanije su uklonjene čestitke sa likom lutke Amine.

Izvor: Kurir

Pogledajte još