Severna Koreja uklonila rakete sa istočne obale

Verovalo se da se Pjongjang priprema za lansiranje, po prvi put, raketa tipa "Musudan" dometa od 3.000 do 3.500 kilometara prošlog meseca sa svoje obale Žutog mora, pošto je zapretio napadima u regionu.

Pretnje su usledile posle pooštravanja sankcije Ujedinjenih nacija (UN) Severnoj Koreji u martu ove godine, posle treće nuklearne probe.

Zvanični Pjongjang je takođe bio ogorčeni velikim godišnjom američko-južnokorejskom vojnom vežbom koja je završena pre nedelju dana.

Vest da su rakete uklonjene sa istočne severnokorejske obale stigla je uoči današnjeg susreta predsednika SAD-a i Južne Koreje u Vašingtonu.

Južnokorejska predsednica Guen Hje Park juče popodne doputovala je u prvu zvaničnu posetu SAD-u od stupanja na mesto šefa države u februaru, gde se srela sa bivšim južnokorejskim ministrom spoljnih poslova i aktuelnim generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-munom.

"Generalni sekretar pohvalio je predsednicu zbog njenog odlučnog, ali odmerenog odgovora na nedavne provokativne akcije Demokratske Narodne Republike Koreje i snažno podržao njenu rešenost da razreši međukorejske razlike kroz izgradnju poverenja i dijaloga", saopštio je portparol UN-a Martin Nesirki.

Ban je takođe izrazio zabrinutost zbog ozbiljnog problema sa hranom u Severnoj Koreji i izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti Seula da pomognu u rešavanju humanitarne situacije Severa, dodao je Nesirki, prenela je agencija AP.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još