Beograd: Danas počinje upis dece u vrtiće

Preliminarne liste primljene dece po objektima i različitim oblicima rada biće objavljene najkasnije tri nedelje po završetku konkursa.

Deca koja se upisuju u predškolsku ustanovu mogu imati najmanje šest meseci, a za formiranje jedne grupe potrebno je sedmoro mališana tog uzrasta.

Sve informacije o neophodnoj dokumentaciji prilikom podnošenja zahteva roditelji mogu pronaći na sajtu grada Beograda, kao i na oglasnim tablama svih 17 predškolskih ustanova.

"Roditelji koji ne budu zadovoljni dodeljenim vrtićem, mogu da ulože prigovor upisnoj komisiji svake predškolske ustanove, a ukoliko ni tada ne budu zadovoljni, mogu se žaliti i drugostepenoj mešovitoj komisiji u kojoj učestvuju i predstavnici Sekretarijata za obrazovanje i decju zaštitu", rekla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Ona je podsetila roditelje da na zahtevu za upis dece, koji je jedinstven za sve ustanove, treba da navedu neki od tri vrtića za koji smatraju da bi njihovom detetu najviše odgovarao, kao i da navedu željeni mesec upisa.

Jovčić je ukazala da su zahvaljujući rekonstrukciji starih i otvaranju novih vrtića, beogradske predškolske ustanove tokom 2012. i 2013. godine primile 13.216 mališana, što je oko 4.000 dece više nego tokom 2011/2012 godine, kada je upisano 9.225 dece.

"Očekujemo da će ove godine u pripremni predškolski program krenuti oko 16.000 predškolaca. Pripremni program se može realizovatu u trajanju od četiri sata, najmanje devet meseci pre polaska u školu ili u celodnevnom obliku rada u trajanju od 12 sati svakog dana ", kazala je Jovčić, prenosi Beoinfo.

Ove godine je, prema njenim rečima, 5.328 dece pohađalo pripremni predškolski program u trajanju od četiri sata, a od toga je 2.390 predškolaca ovu pripremu pohadalo pri osnovnim školama.

U septembru će poceti sa radom i dva novosagradena vrtića, u novobeogradskom naselju "Belvil" i obrenovačkom naselju Stubline.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još