Modna industrija: „Vog” prihvatio Dunjin kodeks

Mračna strana manekenskog posla poznata je koliko i ona lepa.

Putuju po svetu i posećuju mondenske žurke, ali su često izložene nepristojnim ponudama i raznim vrstama zlostavljanja. Snimaju kampanje na egzotičnim ostrvima, a dešava se da usred fotografisanja saznaju da moraju malo više da se razgolite. Pritisak da ostanu vitke neretko olakšavaju upotrebom droga. O ovim i drugim problemima uglavnom ćute da bi ostale u poslu, jer je ponuda lepih lica u globalizovanom svetu sve veća.

Dunja Knežević (31) smatrala je da glasovi devojaka moraju da se čuju, da neko treba da im pomogne i istovremeno olakša brige roditelja kada ih šalju u modnu džunglu. Ova mlada dama, poreklom iz Bosne i Hercegovine, već nekoliko godina u Londonu predvodi borbu za bolji položaj manekenki. Nova etapa u toj borbi je kodeks od 10 tačaka koji je sastavio njen sindikat i koji je nedavno potpisao britanski „Vog”.

Reč je o pravilniku koji se odnosi na snimanja u studiju i na raznim lokacijama. Potpisnici se, između ostalog, obavezuju da će devojkama obezbediti adekvatan odmor, hranu i piće, da im neće usred fotografisanja tražiti da se obnaže ili skrate kosu, da temperatura neće biti manja od 21 stepen kad se snima u letnjoj garderobi, da će im isplatiti honorar najkasnije za 30 dana od prestanka angažmana, da neće koristiti osobe mlađe od 16 godina u kampanjama za odrasle i da će poštovati njihovo dostojanstvo.

Dunja smatra da je potpisivanje ovog kodeksa izuzetno važno za modele, jer im garantuje poštovanje i tretman koji standardno dobijaju zaposleni u svim drugim oblastima. U toku je, kaže, potpisivanje i sa drugim magazinima i organizacijama, ali pre zvaničnog saopštenja nije smela da navede kojim.

Dugo smo se borili u okviru sindikata „Ekviti” da bismo zavredili poštovanje modne industrije i obezbedili iste radne uslove koji su u drugim branšama nešto što se podrazumeva. U Engleskoj se sada manekeni mnogo više poštuju, brže nas plaćaju, obezbeđuju nam hranu i piće na radnom mestu, modeli mlađi od 16 godina se ne angažuju na Londonskoj nedelji mode, a sindikat nam obezbeđuje usluge računovođe, nutricioniste i pravnika – kaže za naš list Dunja Knežević, koja je proteklih dana, s tromesečnom ćerkom, obilazila rodbinu u Bosni.

Pre nego što je stala u prve redove ove važne borbe u modnoj industriji, lepa Sarajka je prošla mnoge životne frontove i izazove. Rođena je u BiH, ali je rano detinjstvo provela u Iraku, gde je njen otac radio kao inženjer. Eskalacija rata sa Iranom primorala ih je da se vrate u Bosnu, ali tu su imali samo osam mirnih godina. Izbegli su u Libiju, pa na Maltu, da bi se konačno skrasili kod rođaka u Australiji.

Protiv neprirodnog fotošopa
Dunja Knežević je u Londonu osnovala kompaniju koja se bavi prirodnijim retuširanjem fotografija.
– Nikad ne pravimo modele mršavijim nego što jesu. Voleli bismo da se standardi retuširanja u modnoj industriji promene. Slike u magazinima i na reklamama nikad nisu neprirodnije izgledale. To je loše za samopoštovanje žena i u modnoj industriji i uopšte – smatra naša sagovornica.

Dunja je imala 15 godina kada joj je na ulici u Melburnu prišao direktor agencije za manekene. Iako je to bio posao koji je potajno sanjala, nije se odazvala pozivu, misleći da nije dovoljno lepa. Manjak samopouzdanja i depresija koja ju je pratila tokom stalnih selidbi, odveli su je u anoreksiju. Spasili su je roditelji, prisilnim hranjenjem.

Sa 21 godinom bila je spremna da ostvari snove i osvoji piste Milana i Njujorka. U Australiji, gde joj i danas žive roditelji, upoznala je supruga, Engleza Vila. U Londonu je pre nekoliko godina počela njena borba za bolji položaj manekenki. S koleginicom Viktorijom Koen uspela je da ubedi veliki britanski glumački sindikat „Ekviti” da prihvati i modele za članove. Danas je šef manekenskog ogranka.

Pravi cilj našeg sindikata nije da nešto uradi za pojedinca, nego za celu industriju. To nam je mnogo važnije, jer ako popravimo stanje u industriji, to znači da neće biti neophodno da pomažemo svakom ponaosob – naglašava Dunja Knežević.

Izvor: Politika

Pogledajte još