Murakami: Znam kako je bolno biti odbačen

Roman "Colorless Tsukuru Tazaki and the Year of His Pilgrimage" (Bezbojni Cukuru Tazaki i njegova godina hodočašća), koji bi u Srbiji trebalo da objavi "Geopoetika", prodat je u više od milion primeraka za svega nedelju dana od objavljivanja prošlog meseca.

Murakami je rekao da roman, o čoveku koji se oporavlja od odbacivanja, predstavlja njegovo interesovanje za stvarne ljude i veze.

Publika dobila karte na lutriji
Murakamijevo pojavljivanje u rodnom gradu bilo je strogo kontrolisano budući da njegova stidljivost i povučenost doprinosi njegovom imidžu. Razgovor je vodio poznati književni kritičar, a medijima je bilo zabranjeno snimanje. Publiku je činilo 500 srećnika koji su karte dobili na lutriji.

"U početku, planirao sam da napišem neku vrstu aluzije. Ali ovoga puta sam se zainteresovao za stvarne ljude. Onda su likovi počeli da se pojavljuju. Zaintrigirale su me veze između ljudi", rekao je Murakami, a prenosi AP.

Cukuri Tazaki, 36-godišnji arhitekta železničkih stanica, vraća se u rodni grad Nagoju u centralnom Japanu i putuje čak do Finske kako bi razumeo zašto su ga najbolji prijatelji odbacili pre 16 godina.

U knjizi, Tazakijeva devojka igra ključnu ulogu u njegovom mirenju sa traumom iz prošlosti.

Murakami je, u razgovoru na Kjoto univerzitetu - prvom pojavljivanju u javnosti u proteklih 18 godina - rekao da je značaj pripovedanja u tome da se opiše nešto nevidljivo i duboko u svakoj osobi i stvori mesto gde ljudi mogu da se saosećaju i identifikuju sa drugima.

Murakami je rekao i da može da se saoseća sa Tazakijevim bolom jer je imao slično iskustvo.

"Razumem koliko je bolno biti odbačen. Kada vas povrede, izgradite emotivni zid oko srca. Ali posle nekog vremena možete da ustanete i prevaziđete to. To je priča koju sam želeo da napišem", rekao je.

Murakami, koji je svetsku slavu stekao romanima "Norveška šuma" i "IQ84", među pisce koji su uticali na njega izdvaja F. Skota Ficdžeralda i Rejmonda Čendlera, budući da je poznati prevodilac savremene američke literature. On je takođe i pisac više stručnih tekstova a objavio je i kolekciju intervjua porodica nastradalih i preživelih napada na tokijski metro 1995. godine.

Vatreni je protivnik atomskog naoružanja i kritikovao je japansku pro-nuklearnu politiku od katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još