Tomislav Nikolić: Crkva i država da se poštuju i razumeju

"Više je vera, ali Bog je jedan. Više je verskih zajednica, ali je Srbija jedna. Samo ako, kao većinska zajednica pravoslavnih, ne zaboravimo učenje hrišćanske ljubavi, ako svoju veru volimo i negujemo, a druge poštujemo i razumemo, eto simfonije u jednom od najznačajnijih segmenata života svake države", rekao je Nikolić.

Dobrobit građana je imperativ i države i crkve, smatra predsednik .

"Zato je neophodno da obe institucije jedna drugu poštuju i razumeju, da razmenjuju misli, savete i da sarađuju ne ugrožavajući princip sekularnosti. Mnogo je crkvenih učenja koja su tek pod drugim imenima dobila svoju punu državnu afirmaciju", rekao je predsednik u intervjuu Glasniku SPCO Dizeldorfa.

On je ukazao da se tako, na primer, dobročinstvo kao hrišćanska vrednost pretočilo u menadžerski pojam društveno odgovornih korporacija, milosrđe u humanitarne organizacije, učenje da smo jednaki rođeni u društvenu strategiju nazvanu jednake šanse za sve ili u borbu protiv diskriminacije različitih...

Predsednik Srbije, koji je i kopredsednik Odbora za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta, čija će centralna proslava biti obeležena početkom oktobra u Nišu, kaže da će to biti jedinstvena prilika da promenimo sliku Srbije u svetu, da nas svet prihvati i zavoli, jer, kako je rekao, imamo šansu da im predstavimo svoju impozantnu istoriju, ali i svoju sadašnjost, kulturu, veru, domaćinsku tradiciju, posebnosti svoj karakter, bastinu svoju lepu i srdačnu zemlju.

"Novu priliku za obeležavanje jubileja Milanskog edikta imaće neka druga država tek za sto godina. Zato ovu našu čast koju smo zaslužili i koju nam je vasceli svet ukazao, moramo što kreativnije, što umnije, što bolje sagledati", rekao je Nikolić i dodao da svoj ponos, ali i ogromnu odgovornost pred jedinstvenom prilikom i velikim zadatkom deli sa patrijarskom srpskim Irinejom.

Predsednik je rekao da nije zaboravio ni na obeležavanje devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, ni dva veka Petra Petrovića Njegoša.

" I jedan i drugi su bitno, sudbinski uticali na stvaranje našeg nacionalnog bića, svaki u svoje doba. Država će se dostojno odužiti istorijskim ličnostim čiji su jubileji učinili čast našim životima. Ne zaboravite da nas dogodine čeka i obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata"
, naveo je Nikolić.

On je podsetio i da je prošle godine obeležena 100. godišnjica Kumanovske bitke, kao i da je on prvi predsednik Srbije koji je Dan pobede u Velikom ratu dočekao na ostrvu Vido, prvi koji je pohodio Srpsku kuću na Krfu i uz vojne počasti posetio groblje na Zejtinliku.

"Hoću da kažem da se odnos prema istoriji, tradiciji, jubilejima i ponosnoj prošlosti menja. Ako sami ne budemo čuvali sebe, ako ne budemo baštinili i isticali svoje pobede i čuvali sećanje na svoje heroje i žrtve, na velike ljude, niko to neće uraditi umesto nas", poručio je predsednik Srbije.

Povodom vaskršnjeg praznika, on je rekao da su to dani kada se okuplja porodica i dodao da mu je najveća želja da nijedan čovek taj praznik ne dočeka sam.

"Verujem u dobro u ljudima. Verujem u Srbiju. Da nije tako, teško bih se prihvatio ovog posla punog iskušenja. Samo suštastvo Vaskrsa ne dozvoljava mi da, iako smo kao država i narod više puta doživeli istorijske nepravde, izgubim veru u pravedniji i lepši, humaniji i čestitiji svet", naveo je predsednik.

On je ukazao da niko ne može sam, ni kao pojedinac, ni kao narod.

Upitan šta bi povodom Vasksa poručio patrijarhu srpskom, Nikolić je rekao da bi svakom verujućem čoveku, pa i patrijarhu, rekao da u svojim molitvama ne zaboravi stare i nejake, bolesne i nemoćne, neka ne zaboravi koji bez posla, sa korom hleba na praznom stolu dočekuju praznik, neka se u molitvama setimo svih koji su u rasejanju, naše dece, naše jedine otadžbine Srbije za čiji napredak, zdravu naciju, pune kolevke i vaskrs duhovni molimo Gospoda.

"Neka naše molitve budu iskrene, a poruke praznika kojim slavimo Hristovo vaskrsnuće i pobedu nad smrću, poruke hrišćanske ljubavi, vere i nade neka uvek budu deo našeg sistema vrednosti kad gledamo u druge ljude i donosimo odluke"
, rekao je Nikolić.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još