BiH traži izručenje Keljmendija

Naredni koraci Ministarstva pravde zavise od toga da li će Tužilaštvo BiH dostaviti takav zahtev, koji će dalje proslediti, kaže zamenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

"Kada Tužilaštvo BiH zatraži bilo koju osobu, a ima saznanja da je uhapšena u nekoj zemlji, dostavlja nam svu dokumentaciju na osnovu koje Ministarstvo, u okviru svojih ovlašćenja, sačinjava molbu za izručenje i upućuje je u zemlju u kojoj se nalazi i u kojoj je ta osoba uhapšena", objasnio je Radulj, prenose bosanski mediji.

Keljmendi je sa još jednom osobom uhapšen u nedelju u Prištini, a na osnovu međunarodne poternice koju je za njim prošle godine raspisala BiH.

Tužilac Posebnog odeljenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju Dubravko Čampara izjavio je juče da je Keljmendi jedan od najvećih kriminalaca u Evropi i da će pravosudne institucije učiniti sve da on bude izručen BiH.

Čampara, koji vodi istragu protiv osumnjičenih i uhapšenih u prošlogodišnjoj akciji "Lutka" za koju se smatra da je bila najveća u postdejtonskoj BiH, rekao je juče da BiH još nije dobila zvaničnu potvrdu o hapšenju Keljmendija.

''Učinićemo sve što budemo mogli da bi on bio izručen BiH. Želimo da mu se sudi ovde u Sarajevu'', kazao je Čampara.

On je naglasio da je neuobičajeno da neka zemlja tako brzo odgovori da neće izručiti traženo lice pre zvaničnog zahteva putem međunarodne pravne pomoći, kao što se to sada dešava.

"Organi nadležne zemlje, u ovom slučaju Euleks, imaju pravo da odluče da li će ili neće izručiti traženo lice. Oni tvrde da Keljmendi ima i državljanstvo Kosova, a praksa u skoro svim zemljama, pa i u BiH, jeste da se ne izručuju njeni državljani", naveo je Radulj.

Bez obzira na to, kako je pojasnio, još nije počela uobičajena procedura da Tužilaštvo BiH i nadležna ministarstva posredstvom ambasade BiH proslede molbu za izručenje.

Advokat Nasera Keljmendija, Midhat Kočo izjavio je da još nije stupio u kontakt sa svojim branjenikom, niti sa članovima njegove porodice.
On je rekao da Keljmendi, prema njegovim informacijama, ima dvojicu advokata koji ga zastupaju na Kosovu, te da on nema mogućnost da ga tamo zastupa.

Inače, Naser Keljmendi je prvoosumnjičeni u akciji ''Lutka'', koju su prošle godine sproveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i predstavlja najopsežniju akciju u postdejtonskoj BiH.

Keljmendi se sumnjiči za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška krivična dela. U akciji ''Lutka'' uhapšeno je 18 osoba. Medju njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef odelenja za narkotike u SIPA.

Keljmendi je državljanin Kosova i BiH, a nalazi se na "crnoj listi" američkog Stejt departmenta i smatra se najopsnijim narko-dilerom na Balkanu i u Evropi.

Ustav Kosova ne predviđa izručenja kosovskih državljana, ali još nije izvesno kako će Priština postupiti u slučaju narko bosa Nasera Keljmendija i da li on ima kosovsko državljanstvo, izjavio je stručnjak za krivično i međunarodno krivično pravo Ismet Saljihu.

Saljihu, koji je učestvovao u izradi kosovskih zakona u oblasti krivičnog prava, rekao je za agenciju Beta da je Ustavom Kosova regulisano da se kosovski državljanin ne može izručiti drugoj državi zbog krivičnih dela izvršenih u toj državi.

Preduslov za ekstradiciju je i postojanje sporazuma dve zemlje, ali takav ugovor Kosovo i BiH nemaju, a Sarajevo ne priznaje nezavisnost Kosova.
Medjutim, Saljihu navodi da se onda može primeniti Evropska konvencija o ekstradiciji. Misija EU na Kosovu, Euleks, izrazila je spremnost da pomogne u rešavanju problema oko izručenja Keljmendija.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još