Hrvatska: Peta optužnica protiv Sanadera

Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, na kraju ipak vraćena, Hrvatska elektroprivreda je u ovoj aferi oštećena za 3,8 miliona kuna.

Kupovinom struje ispod tržišne cene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedeo" 1,95 miliona kuna, a kompanija Dina Petrokemija 1,88 miliona kuna, prenosi Jutarnji.hr pisanje Hine.

Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da kompanijama snizi cenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostalih u upravi HEP.

Po istom principu, Sanader je za Ježića od Mravka obezbedio i pozajmicu od 15 miliona kuna, koja je trebalo da bude vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužilaštvo samo povuklo i posle godinu dana vratilo dopunjenu novim veštačenjima.

Peta optužnica protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara trenutno se nalazi kod istražnog sudije zagrebačkog Županijskog suda i odbrana je još nije videla.

Kada sudija dovrši prethodno ispitivanje optužnice i iz nje izdvoji moguće nezakonite dokaze poslaće je odbrani i tužilaštvu kako bi se o njoj izjasnili u roku od osam dana.

Izvor: FoNet, Blic

Pogledajte još