Da li MMF dočekujemo van recesije?

Razgovaraće se o ispunjenju budžeta i sprovođenju dogovorenih reformi, a u slučaju da ocene budu pozitivne, moguć je početak pregovora o novom aranžmanu Srbije i MMF-a.

Na kraju poslednje posete Beogradu, 20. novembra 2012. godine, misija je saopštila da je fiskalna konsolidacija hitan prioritet srpskih vlasti i da je teško dostižan planirani budžetski deficit u 2013. godini od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012, jer je budžet za tu godinu odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Taj aranžman je bio kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti".

(Nismo) Izašli iz recesije?

Naše vlasti MMF dočekuju sa podatkom da je Srbija i formalno izašla iz recesije. Većina ekonomista kaže da je to je dobra vest, uz napomenu da je ipak još rano za ocene o privrednom oporavku.

Da li je Srbija izašla iz recesije ili stanja u kome je, u dužem periodu, privreda praktično stala? Na osnovu podataka o rastu izvoza i ukupnih prihoda države, iz prva tri meseca ove godine, ministarstrvo finansija daje pozitivan odgovor.

"Kad je reč suštinski , ono što je veoma važno razumeti jeste sledeće: mi s jedne strane , naša privreda pokazuje znake blagog oporavka, povećanje izvoza, rast industrijske proizvodnje...To znači da ona projekcija po kojoj je budžet i planiran negde oko 2% društvenog rasta će biti ostvaren. Možda bude čak i bolje, ali ova je svakako neka koja je očekivana", kaže Milica Bisić iz Ministarstva finansija.

Iako očekivan, rast od 2 procenta nije i dovoljan da građani osete poboljšanje životnog standarda.

Da su brojke o rastu izvoza, proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda ohrabrujuće, veruje i ekonomista Miroslav Zdravković. On međutim ukazuje i na neke druge pokazatelje

"Dve stvari se gube iz vida-jedna je prošla godina i prvo tromesečje koje je bilo loše, zbog snega-pa samim tim se beležio pad ind proz 5,7, sad je rast od 5,2 samo taj pad od elemntarne nepogode nije nadoknađen-a druga stvar afera sa mlekom iz februara i marta, koja je žestoko pogodila prehrambenu industriju, koja je smanjena gotovo za petinu", kaže Zdravković.

Pored toga o oporavku se ne može govoriti bez smanjenja nezaposlenosti, a samo u prva dva meseca ove godine 8 hiljada građana Srbije ostalo je bez posla, upozorava Zdravković. Takva situacija se može promeniti jedino stvaranjem povoljnih uslova za ulaganje u proizvodnju.

Ono što bi moglo da pomogne da se trend privrednog rasta zadrži do kraja 2013., smatra Zdravković, jeste poljoprivredna proizvodnja, pod uslovom da se ne ponove prošlogodišnje suše.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još