PIO fond zaposlio na desetine ljudi bez konkursa

Sva zapošljavanja u Fondu se vrše bez javnog konkursa, a plan je da u toj instituciji narednih meseci još 24 službenika dobije stalan posao, nakon čega će broj stalno i privremeno zaposlenih dostići rekordan broj od 3.641 službenika, saznaje „Alo!“.

Podaci koje smo uz dva meseca čekanja konačno dobili od službe za odnose sa javnošću PIO fonda, pokazuju da je samo za otpremnine za 410 službenika iz budžeta Srbije 2010. godine isplaćeno 303.542.174 dinara. Tada su „subvencionisani“ otkazi u toj instituciji podeljeni u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji. Predhodno je Vlada Srbije decembra 2009. godine utvrdila pravilo da u PIO fondu može da radi maksimalno 3.133 službenika, a onda je u četiri navrata taj limit povećan na 3.318 stalno zaposlenih službenika. Međutim, na ovu brojku dolazi još oko 300 radnika koje Fond angažuje na određeno vreme, odnosno kroz različite forme ugovora.
Nadležni iz te institucije ne kriju da su prvo otpuštali, a potom uz aminovanje Vlade Srbije zapošljavali nove službenike, i to, kako tvrde, na upražnjena mesta.
- U 2009. i 2010. godini u Fondu je sprovođen program rešavanja viška zaposlenih. Tokom 2011. godine, primljeno je, na upražnjena radna mesta, 25 radnika na neodređeno vreme. Tokom 2012. godine, na upražnjena radna mesta primljen je 91 radnik na neodređeno vreme. Do ovog povećanja došlo je usled izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - kažu za „Alo!“ u Fondu i objašnjavaju da je na povećanja broja radnika dodatno uticalo pripajanje Fonda za socijalno osiguranje vojnih penzionera. Na pitanje koliko su javnih konkursa i za koja radna mesta sproveli u poslednje tri godine, iz Fonda odgovaraju da oni svoje službenike ne zapošljavaju putem konkursa (?!).

- Po Zakonu o radu, poslodavac pre zasnivanja radnog odnosa sa zaposlenim ne mora da vrši javno oglašavanje potrebe za popunjavanjem slobodnog radnog mesta. Obaveza poslodavca je da prilikom izbora kandidata ispoštuje uslove koje je sam utvrdio svojim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova, vodeći računa o tome da broj zaposlenih bude u skladu sa maksimalno određenim brojem, kako na neodređeno, tako i na određeno vreme - objašnjavaju u Fondu i dodaju da „obaveza oglašavanja radnog mesta postoji jedino za direktora Fonda“.
Za penzije nema para

Interesantno je to da je na dan 20. 2. 2013. godine u Fondu stalno bilo zaposleno 237 službenika, da bi se svega 25 dana kasnije taj broj uvećao za 62 zaposlena! Samim tim, obim sredstava koja se izdvajaju za mesečne zarade i naknade sa 314,9 miliona je uvećan na 318,4 miliona dinara. Pri tom, samo u ovoj godini PIO fondu će za redovne isplate penzija nedostajati 281 milijarda dinara, što će biti pokriveno subvencijama iz budžeta Srbije.
Fond: Zapošljavamo još 24 službenika!

U Fondu za „Alo!“ kažu da su od Ministarstva finansija i privrede dobili saglasnost za zapošljavanje novih službenika u 2013. godini.

- Shodno ovom planu, Fond bi tokom 2013. godine, primio 24 lica na slobodna radna mesta - poručuju iz te instirucije, ali ne objašnjavaju kako će izabrati ove službenike, ako se zna da zapošljavaju bez javnog konkursa.

Izvor: Alo

Pogledajte još