Nemačka: Ovo je žena koju nazivaju ''nacističkom nevestom''

Suđenje Beati Čepe počelo je juče, nakon što je optužena da je sa svojim ljubavnicima psihopatama ubijala imigrante kako bi u Nemačkoj stvorila “četvrti rajh”.

Pored Beate Čepe, na optuženičkoj klupi našla su se još četiri pripadnika Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU). Pretpostavlja se da su verovali da će proizvoljna ubistva - devet biznismena i jedan policajac tokom 13 godina - navesti strance da zauvek napuste Nemačku, što bi dovelo do stvaranja “čiste rase” kakvu je zagovarao Adolf Hitler.

Beate Čepe, koju nemački mediji nazivaju “nacističkom nevestom”, ušla je u sudnicu u crnom kostimu sa pantalonama i belom bluzom, kose ofarbane u kestenjastu boju i prekrštenih ruku. Zatim je prezrivo okrenula leđa zastupnicima rođaka žrtava za čije su ubistvo optuženi ona i njeni pomagači, i počela da razgovara sa svojim advokatima.

Ispred zgrade suda u Minhenu okupili su se gnevni demonstranti, sa transparentima u kojima pozivaju na zadovoljenje pravde. Policijsko obezbeđenje je najveće zabeleženo na nekom suđenju u Nemačkoj posle rata. Šahtovi su zavareni, vazdušni prostor iznad suda je zatvoren, a policijski snajperisti raspoređeni su po krovovima.

Stotine policajaca sprečavalo je navalu demonstranata neposredno nakon početka suđenja. Dve Turkinje pokušale su da prodru u zgradu, uzvikujući: “Smrt, smrt, smrt fašistima!” Neki su držali fotografije žrtava i transparent, na kome je pisalo: “Zašto su vlasti slepe?” Na drugom transparentu je pisalo “Čepe, Hitlerovo dete, platićeš za svoje zločine”.

Očekuje se da će u nastavku suđenja biti razotkriveni propusti policije i obaveštajne službe zato što su dozvolili terorističkoj ćeliji NSU - kojoj pripadaju Beate Čepe i njena dva ljubavnika - da operišu toliko dugo, pogotovo s obzirom na činjenicu da su veći deo vremena u kome su se događala ubistva bili pod prikrivenim nadzorom.

U Nemačkoj se smatra da vlasti nisu ozbiljno shvatile ubistva zato što su žrtve bili stranci i da je država bila “slepa” za opasnost od nasilnog neonacizma.

Ćelija se raspala nakon neuspelog pokušaja pljačke banke u novembru 2011. Saučesnici Beate Čepe Uve Mundlos i Uve Benhart obojica su umrli: Mundlos je ubio Benharda, a zatim i sebe.

Beate je optužena za saučesništvo u ubistvu osmoro Turaka, jednog grčkog imigranta i Nemice policajke. Osim toga, optužena je za saučesništvo u 15 oružanih pljački, podmetanje požara i pokušaj ubistva u dva bombaška napada.

Izvor: Blic

Pogledajte još