Keljmendija je odao Šarić?

Kako piše “Blic”, Pljevljak je tako postao glavni adut protiv bivšeg partnera, koga su SAD sada označile kao najopasnijeg narko bosa Balkana. Inače, Šarić, njegov kum Safet Kalić i Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice bili su bliski Keljmendijevi saradnici.

I u srpkoj policiji Keljmendi je označen kao glavni finansijer i organizator šverca kokaina i heroina koji se iz Istanbula, preko Albanije, krijumčari od Peći, preko Rožaja i Novog Pazara do zemlje Zapadne Evrope.

U dosijeu MUP-a Srbije Keljmendi je označen kao šef klana koji drži Kosovo s grupama braće Osmani i Ekrema Luke, koji su finansirali Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Kako se dosije Keljmendi širi, informacije ukazuju i na to da je on bio u bliskoj vezi sa Šarićem, u periodu kada je on švercovao drogu iz Južne Afrike dok je novac zarađen od toga prao u Srbiji, piše dalje “Blic”.

Izvor iz MUP-a je tom listu rekao da je Šarić na početku “svoje karijere” švercovanja heroina sarađivao sa Keljmendijem, a kada se prebacio na šverc kokaina ta saradnja je nastavljena u vezi s pranjem novca. Prvi trag koji je ukazao na vezu Šarić-Keljmendi i na pranje novca je enormni izvoz šećera u BiH 2007, kada je oprano na desetine miliona KM.

Nakon akcije “Balkanski ratnik” procurila je informacija da je Šarić, za kojim je tada već bila raspisana međunarodna poternica, viđen u Drvaru gde se sastao sa Keljmendijem. Nedugo nakon toga mediji su pisali i da su tri Šarićeva bliska saradnika viđena u Kantonu Sarajevo gde su se sastali sa saradnicima Keljmendija. Pričalo se i da su zajedno na Palama otvorili piceriju.

U dosijeu srpskog MUP-a piše i da je Keljmendi bogatstvo stekao švercom duvana i da je kao bogati Albanac postao glavni finansijer OVK.

“Keljmendi, pored Ekrema Luke, Agima Ešljanija i Nasera Šarija, pripada klanu Ramuša Haradinaja. Oni drže monopol nad prodajom droge, oružja, belog roblja i duvavana u Peći. Luka i Keljmendi su u saradnji sa Haradinajem i Egemom Čekuom finansirali albanske terorističke grupe koje su iz Peći ubacivane na jug Srbije i u Makedoniju”
, stoji u dosijeu policije.

MUP ima saznanja i da Keljmendi kao obezbeđenje angažuje mudžahedine.

(Izvor: Blic via B92)