Sednica odbornika sa severa Kosova

Na sednici, koja je počela nešto posle 12 časova, načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković informisao je 92 odbornika sa severa Kosova o jučerašnjim razgovorima pet načelnika kosovsko-metohijskih okruga sa Dačićem i Vučićem.

Nedeljković je rekao da je u Beogradu izneo stav da je briselski sporazum neprihvatljiv za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer kako tvrdi, podrazumeva gašenje institucija Republike Srbije u pokrajini. Napomenuo je da državni vrh u Beogradu ne misli tako i da oni tvrde da sporazum garantuje prosperitet građana u budućnosti.

Nedeljković je ponovio mišljenje da je za Srbe na Kosovu sporazum štetan i da smatra da ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak srpskog naroda u pokrajini i da nije utemeljen u Ustavu Srbije, zbog čega o svim sporazumima treba da se izjasni Ustavni sud Srbije.

On je pozvao odbornike četiri opštine sa severa Kosova da u nedelju prilikom posete Vučića Kosovu zadrže dostojanstvo i rekao da je to prilika da odbornici zatraže objašnjenje za sporna pitanja.

''Smatram da tom prilikom treba da budemo civilizovani i održimo dostojanstvo skupština opština i ne smemo da urušimo ugled naših opština'', dodao je on.

Nedeljković je rekao da kosovski Srbi nemaju rezervnu državu i vladu ali da država Srbija treba da zna da nema rezervne Srbe na Kosovu i Metohiji. ''Mi smo za komproimisna rešenja, ali ne možemo prihvatiti da dogovor bude na štetu naroda i u pravcu gašenja institucija Srbije na Kosovu i Metohiji koje su garant opstanka Srba ovde'', smatra on.

Na zajedničkoj sednici prisutni su i gosti - predstavnici srpskih opština iz drugih delova Kosova i Metohije i predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Najavljeno je da će u petak u Beogradu sa početkom u 12:45 biti održan miting Srba sa Kosova i Metohije koji su protiv briselskog sporazuma.

Izvor: b92

Pogledajte još