Priča o fotografiji

U petak, 21. jula 2006. godine u 19.00 u Galeriji "Artget" prisustvovali smo krajnje neformalnom otvaranju izložbe fotografija dvojice austrijskih umetnika, Mihaela Maurahera i Rajnera Iglara, u formi Razgovora sa autorima. Uvažene goste i publiku pozdravila  je i dala uvodnu reč Milica Stanković Đorđević, kustos Galerije, a zatim je dale reč Milanu Aleksiću, umetničkom direktoru Galerije. On je ukratko predstavio umetnike, uz izvinjenje što će govoriti na engleskom jeziku bez prevodioca.
Rajner Iglar je fotograf zainteresovan za sve aspekte materijalne kulture savremenog potrošačkog društva, on fotografiše ljude ispred supermarketa, na parkingu pored svojih automobila kako zadovoljno poziraju posle obavljenog šopinga u sistemu zarađivati - trošiti - bacati. Fotografije su u boji, srednjeg formata, sa okvirom - paspartuom koji je u boji nekog detalja sa fotke ( logo neke firme, automobil, fasada...).
Mihael Mauraher  se predstavio beogradskoj publici slajd-projekcijama, počeo je kratkim uvodom prikazavši nam svoje rane radove na kojima se već jasno videlo umetnikovo opredeljenje ka portetima. Na ovoj izložbi se predstavio crno - belim portretima, srednjeg formata, jedne osobe - što se teško primećuje na prvo gledanje - portretisani je čas intelektualac, a zatim austrijski seljak, na jednoj fotki otac na drugoj sin, ali uvek veoma izražajnog lica na mirnoj pozadini. Ispred ovih portreta ostajemo zamišljeni nad pitanjima o prirodi fotografisanog, jednako kao i o prirodi fotografije kao medija koji se bavi predstavljanjem lika i dela onog koga predstavlja.
Priča o fotografiji, ili još bolje, fotografije koje pričaju i puno toga i na različite načine govore. Mogli smo da biramo.

Dragan Kljajić

Pogledajte još