Dačić: Sastanak sa Tačijem u drugoj polovini maja

Ivica Dačić je kazao da treba utvrditi plan implementacije briselskog sporazuma, a da nakon toga očekuje i dobre vesti iz Brisela, odnosno da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, u Beograd bi 1. jula trebalo da dođe predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, "ako sve bude u redu, a pretpostavljam da niko ne dolazi ako nema dobrih vesti".

"Želimo da Srbija bude dobra vest u svetu i isto tako očekujemo da iz Brisela dođe dobra vest", rekao je Dačić na konferenciji "Kako u pregovore sa EU", u organizaciji FEFA, povodom Dana Evrope 9. maja.

Premijer Srbije je naveo da je siguran da će Srbija dobiti datum za početak pregovora, jer je uradila gotovo sve što je bilo potrebno i došla do one pozicije "kada više ne možete nazad".

Premijer je ocenio da će narednih nekoliko dana biti ključni za to da li ćemo uspeti da završimo i obavimo sve pripreme za dobijanje konačne pozitivne odluke, objasnivši da to nije samo odluka Evropske komisije već i Evropskog saveta kao i da o tome treba da se izjasne i parlamenti pojedinih država članica.

"Da bismo stigli za tu proceduru mi moramo praktično u narednih nekoliko dana da utvrdimo plan implementacije sporazuma, a nakon toga bi bila i procedura u parlamentima zemalja članica i očekujem da u drugoj polovini juna bude potpuno jasno da će Srbija otpočeti pregovore", ukazao je premijer.

Dačić je podsetio da nema još puno vremena, da se radi o sedam do deset dana i kao primer naveo skoro zasedanje Bundestaga.

Dačić je istakao da se nova vlada u kratkom intervalu suočila sa svim problemima i otvorenim pitanjima i pokazala posvećenost razvijanju odnosa sa EU, kao glavnim partnerom. On je naveo da je na tom putu, kao glavni politički kriterijum, bilo pitanje Kosova i Metohije i sprovođenje postignutih sporazuma.

Dačić je rekao da svi u vladi treba da znaju da se ne donose samo one popularne odluke, već da se moraju donositi i one odluke koje su od interesa za zemlju.
Zato je i dogovoren briselski sporazum, koji je prihvaćen u Skupštini Srbije od strane svih stranaka, osim DSS, naveo je Dačić i dodao da je zadovoljan što i u javnom mnjenju postoji svest da je to dobro za Srbiju.

Prema rečima premijera, danas ne postoje dileme u Srbiji, barem kod glavnih političkih faktora, da je glavno opredeljenje i najvažniji spoljnopolitički cilj ove vlade i države uopšte integracija u EU.

"Bez sumnje EU je naš trenutno najznačajniji partner, investitor i sigurno je da smo prirodno upućeni na EU u svakom smislu"
, dodao je premijer i naveo da je siguran da će se EU u perspektivi prošiti na naš region što pokazuje i primer Hrvatske.

Dačić je ocenio da bi otpočinjanje pregovora imalo i širu psihološku dimenziju kod javnog mnjenja u smislu da zemlja zaista napreduje ka EU i dodao da je u tom pravcu važna i podrška EU, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, nezaposlenost od više od 25 odsto...

"Kao premijer nisam tu da pričam bajke za laku noć nego da budim iz sna - danas je BDP u Srbiji na nivou 65 odsto BDP iz 1989. godine", kazao je Dačić i dodao da sada treba ostaviti po stani ko je za to kriv već treba videti šta raditi dalje. "Zato je za nas ključno pitanje da pregovori što pre krenu zato što sam siguran da oni znače tektonske promene u našem društvu i pokretanje cele Srbije u pozitivnom smislu"
, rekao je Dačić i ponovio da će veliki doprinos tome dati sporazum iz Brislela.

"Najveća vrednost tog sporazuma nije u njegovom kvalitetu nego u pravljenju strateške pozicije Srbije, slike koja postoji o Srbiji i mogućnosti da Srbija jača svoj spoljnopolitički položaj i na takav način ima stavove koji se više poštuju i uvažavaju u međunarodnoj zajednici", poručio je Dačić.

Pajević: U junu zeleno svetlo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević izrazio je nadu da će EU u junu dati zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i da će pregovori početi do kraja godine. "Poslednjih nekoliko meseci postala je izvesnija mogućnost da otvorimo pregovore tokom ove godine, odnosno da krajem juna, na Vidovdan ili dan ranije, Evropski savet donese odluku o početku pregovora sa Srbijom tokom godine. Ukoliko bude dato zeleno svetlo očekujemo da udjemo u pregovore krajem jeseni ili početkom zime", rekao je Pajević.

Pajević je napomenuo da samo brzina pregovora jeste važna, ali ne po cenu kvaliteta. Srbija je, prema njegovim rečima, proteklih godina akumulirala znanja i iskustva drugih zemalja kandidata za članstvo u EU, usvojila je nacionalni program usvajanja propisa EU i akcioni plan. Pregovarački tim bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude formiran narednih meseci, pošto se očekuje da će Srbija početi pregovore sa EU.

Delevićeva: Pregovori će dugo trajati

Milica Delević, koja predsedava Odborom Narodne skupštine za evropske integracije, takođe je izrazila nadu da će Srbija uskoro početi pristupne pregovore sa EU. "Pregovori će dugo trajati", ocenila je ona, dodajući da ne veruje da će biti kraći od onih koje je vodila Hrvatska. Delević je napomenula da je suština pregovora prilagodjavanje zakonodavstva onom iz EU i da otvaranje pregovora znači promenu načina funkcionisanja društva. Promena se, prema njenim rečima, ne dešava ulaskom u članstvo EU već tokom samog procesa pregovora. Delević je ukazala i na značaj izgradnje institucija koje će pomoći da Srbija apsorbuje sredstva iz pretpristupnih fondova EU. "Sredstva iz pretpristupnih fondova će rasti, a koliko ćemo mi moći da ih koristimo zavisiće prvenstveno od nas samih", rekla je Delević na panelu "Pregovori Srbije i EU".
Stefanović: Očekujem datum u junu

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora za članstvo u EU.

"Očekujem da je čitavoj EU jasno da je Srbija posvećena dostizanju svih ozbiljnih standarda koje predvidjaju kopenhagenski kriterijumi i koje Srbija svojim zalaganjem i ispunjava.Iskreno se nadam da će to biti dovoljno da u junu počnemo pregovore sa EU"
, rekao je Stefanović.

On je u pauzi skupa o načinu upotrebe fondova EU za Rome u Skupštini Srbije rekao novinarima da Srbiju nakon toga čeka još puno posla - rešavanje svih poglavlja i to ne samo zbog EU, već i zbog Srbije same.

"Želimo da živimo u zemlji koja ima ozbiljno razvijene standarde i u kojoj ljudi žive bolje. Mislim da će se to desiti vrlo brzo", rekao je Stefanović.

Izvor: B92

Pogledajte još