Gradski muzej Sombor, dan-noć posle

Gradski muzej Sombor u okviru Noći muzeja 2009. godine posetilo je oko 2.000 posetilaca, koji su uživali u ponuđenom programu pod nazivom "Muzej kojeg volite - Muzej koji čuva od zaborava" i u posebno interesantnom programu iznenađenja "Živa istorija fijakera u srcu i duši".

U holu Muzeja organizovana je izložba dokumenata i fotografija sa istorijatom fijakerske službe u Somboru. Autori izložbe i orgnizacija programa: Nada Putica, kustos etnolog, Pavle Karabasil, kustos etnolog – konzervator, Anđelka Putica, kustos arheolog. Posebno zahvaljujemo Istorijskom arhivu Sombor na ustupljenim dokumentima i fotogarfijama. 

"Živa istorija fijakera u srcu i duši" i predstavljanje malo poznatog procesa izrade fijakera i procesa restauracije fijakera održavalo se po punktovima u muzejskom dvorištu, gde su posetioci neposredno i izbliza mogli da se dive fijakerima, ali i radu majstora različitih zanata, koji su svim zainteresovanim posetiocima pružili priliku da na licu mesta vide pojedine faze rada restauracije ili izrade delova za fijaker.

Zanimljiv program privukao je velik broj posetilaca, koji su svojim fotoapartima želeli da se slikaju sa fijakerima, a srećni posetioci su se i provozali u toku Noći muzeja. Izvlačene su nagradne vožnje fijakerom  zahvaljujući fijakeristi Iliji Mirkoviću koji je tokom noći fraj vozio nagrađene posetioce Noći muzeja 2009. godine.

Posebno se zahvaljujemo Milovanu Radovanoviću - "Café des Arts'' Sombor, Zoranu Markoviću i Maši Bulatović na saradnji i divnim fijakerima, koje su posudili za potrebe Noći muzeja.

Dovoz fijakera do dvorišta Muzeja pomogli su: Auto moto savez Srbije – Sombor i JKP "Parking servis" Sombor. Zlatno doba somborskih fijakera počinje polovinom XIX veka. Tačan datum početka fijakerske službe u Somboru je nepoznat, ali se u prvim pisanim dokumentima fijakeri pominju 1885. godine. U Somboru fijakera još uvek ima posebno zahvaljujući zanatlijama: Saračka radionica ''Đuran'' Sombor, vl. Nikola Đuran – sarač, Radionica za restauraciju fijakera ''Rimake'' Sombor, vl. Aleksandar Nedeljković, kolar, Tapetarska radionica ''Maestro'' Sombor, vl. Šandor Vizi, tapetar, Vitraž "Ganić" Sombor, vl. Drago Ganić, vitražista, Kovačka radionica ''Rustik'' Sombor, vl. Andrej Bogdan – kovač, Umetnička obrada metala Sombor "Fi-po", vl. Dušan Miljenović – kovač, Izrada stilskih predmeta od kovanog gvožđa Sombor "Hefes", vl. Deak Đorđe – kovač, Ivan Ambrošić, flodorovanje - imitacija drveta obrada, ikonopisac.

Generalno manifestacija je ocenjena kao uspešna. Posetioci su raznih ciljnih grupa uživali u ponuđenom programu, sve im se činilo zanimljivim. Jedan broj nestandardne publike koja gotovo nikad ne dolazi u Muzej bio je iznenađen i želi da dođe opet kako na NM, tako i u Gradski muzej Sombor.

Odeljnje za odnose sa javnošću Gradskog muzeja Sombor u holu muzeja je predstavilo filmove iz Arhive Muzeja, delili su se propagandni flajeri Gradskog muzeja Sombor. Zainteresovani posetioci mogli su i da ocene rad i programe GMS kroz anketu.

Obilazak Inovirane stalne postavke sa velikim brojem raznovrsnih sadržaja – DVD predstavljanja - izložbe u izložbi obradovao je mnoge posetioce koji su imali priliku u jednom drugom ambijentu i vremenu da uživaju u Gradskom muzeju Sombor.

Posetioci nisu krili oduševljenje  muzejskim zbivanjima i programima Muzeja u budućnosti, ali i aktivnim stavom kustosa, koji su u prostoru izložbe komunicirali sa publikom i pružali stručne informacije tokom čitave Noći muzeja 2009.

Fotografije u prilogu sa NM 2009. (Pavle Karabasil, Branko Malešević, Viktorija Lakatoš)

Pogledajte još