Oprez: Sve veći broj zmija u Beogradu

U Beogradu su zmije uočene i u najurbanijim delovima grada, dok je u selu Podgorac pored Boljevca zabeležen prvi smrtni slučaj od ujeda otrovnice

Zmije su se pojavile i u Nišu, gde je registrovan prvi ujed. Kako je za Telegraf.rs potvrđeno na niškoj Infektivnoj klinici, jedan muškarac iz okoline Niša kojeg je ujela zmija zbrinut je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vremenske prilike, po svemu sudeći, kumovale su povećanju broja gmizavaca koji se mogu sresti i u centru grada, dok su na periferiji uobičajena pojava.

Tako je stanare zgrada u Ulici kralja Petra u strogom centru uznemirila zmija duga preko metar, koja se pojavila u parkiću između zgrada. Nju su primetili stanari koji su šetali svoje ljubimce. Međutim, nakon alarmiranja policije, zmija je pobegla u jedan od podruma.

Zanimljivo je da je Srbiji ubijanje zmija zabranjeno, što je definisano Zakonom o dobrobiti životinja. Zbog toga, ukoliko vidite zmiju, potrebno je da takav slučaj prijavite na telefon 3293-099, koji je dostupan je 24 sata. U gradovima u unutrašnjosti ovakvi slučajeve se prijavljuju lokalnim veterinarskim stanicama i policiji.

U Veterini Beograd kažu da se broj zmija povećava tradicionalno početkom proleća i na jesen i dodaju da građani ne čine ništa na svoju ruku, već da obavezno pozovu stručnjake koji su obučeni da reaguju u ovakvim situacijama.

Prema rečima nadležnih, u glavnom gradu je u ovoj godini uhvaćeno sedam zmija, od čega je samo jedna bila otrovna. Ostale su bile neotrovne i uglavnom su hvatane u prigradskim naseljima.

(Izvor: Telegraf)