Marža veća od cene hrane

Kilogram čajne kobasice košta u našim trgovinama od 790 do čak 1.400 dinara. Svinjski but se nudi za 390, ali i za 550, dok za junetinu valja odvojiti od 520 do 950 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda pokazuju da po ceni jednog često mogu da se kupe dva kilograma.

Razlika je najizraženija kod svežeg mesa i mesnih prerađevina. Ponekad i duplo. Suva dimljena pršuta naročito "lomi" novčanike potrošača, jer kilogram dostiže i do 3.000 dinara. A, "donja" cena iznosi oko 1.800 dinara. U Crnoj Gori se kilogram pršute može kupiti za 10 do 13 evra, ali u Srbiji su na rafovima cene dvaput veće, zbog, kako kažu, "troškova transporta, carine i analize na granicama".

Na različite cene iste robe utiče i monopolsko ponašanje između pojedinih prodavaca i proizvođača. Tako je i moguće da kilogram svežeg mesa košta oko 400 dinara, a sušenog, čak i kada se uzme u obzir kaliranje tokom procesa sušenja, sedam do osam puta skuplje.

Slatko-gorko
Kafa istog dobavljača u standardnom pakovanju od 200 grama može da se kupi već od 160, pa do 240 dinara. Za čokoladu od 100 grama iz istih pogona treba odvojiti od 70 do 120 dinara. Kore za pite i gibanice, proizvedene od brašna istog dobavljača prodaju se po ceni od 69 do 120 dinara.

Stručnjaci tvrde da je problem u velikim razlikama u maržama kod velikih trgovačkih sistema zbog povoljnijih rabata na količine u odnosu na manje formate. To daje prostora pojedincima da robu kupe po diskontnim ili akcijskim cenama i onda je preprodaju po ceni na kojoj mogu dobro da zarade. Udruženja potrošača su odavno oobelodanila da su marže kod pojedinih trgovaca često veće i od nabavnih cena proizvoda.

Visoke cenovne razlike postoje i unutar jednog grada, a to potvrđuju i poslednja istraživanja Asocijacije potrošača Srbije. Oni su uporedili cene mesa, hleba, mleka, šećera, pirinča, kafe, jaja, limuna, testenina u marketima u Novom Sadu i ustanovila velike razlike u cenama tih proizvoda.

- Zavisno od trgovine do trgovine, cene za istu namirnicu osetno osciliraju - kaže Edina Popov, predsednica UO APOS-a. - Od sedam marketa u Novom Sadu, meso i mesne prerađevine najpovoljnije je nabaviti u "Disu", "Tempu" i "Merkatoru", dok više novca treba odvojiti kod ostalih kuća.

Izvor: Novosti

Pogledajte još