U svetu 8480 slučajeva gripa

BEOGRAD, 18. maj 2009. (FoNet) - Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije do danas u Srbiji nije registrovan nijedan potvrđen slučaj bolesti izazavan novim virusom gripa A (H1N1), dok je istovremeno u svetu prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaključno sa 17. majem, 39 zemalja zvanično prijavilo 8480 slučajeva obolevanja od ovog virusa gripa.

U Americi je registrovano 4714 potvrđenih slučajeva, sa četiri smrtna ishoda. Meksiko je prijavio 2895 potvrđenih slučajeva, sa 66 smrtnih ishoda. Kanada je prijavila 496 slučajeva sa jednim smrtnim ishodom, a Kosta Rika osam sa jednim smrtnim ishodom.

Na teritoriji Evrope u pet zemalja (Španija, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Belgija) registrovano je lokalno širenje infekcije.

Zdravstveni sistem Srbije je početkom 2006. godine pripremio planove aktivnosti za preteću pandemiju, i te se aktivnosti sada preduzimaju u skladu sa preporukama SZO i zakonskom regulativom

SZO, za sada, ne preporučuje ograničenja u međunarodnom saobraćaju, niti zatvaranje granica. Imajući u vidu rizik od infekcije, putnicima u međunarodnom saobraćaju se preporučuje da kad god je to moguće izbegavaju zatvorene prostore i bliske kontakte.

Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se unutar sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama od strane organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom Institutu ili Zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta gde će dobiti sva potrebna uputstva, kaže se u saopštenju.

Pogledajte još