Neznanje uzrok diskriminacije

BEOGRAD, 18. maj 2009. (FoNet) - Građani Srbije ne tolerišu otvorenu diskriminaciju, iako određene grupe stanovništva trpe diskriminaciju, pokazali su rezultati istraživanja Ministarstva rada i socijalne politike, kancelarije Ujedinjenih nacija za međunarodni razvoj (UNDP) i Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Rezultati istraživanja, koje je poslednje nedelje februara sproveo Stratedžik marketing risrč, na 1.108 ispitanika, pokazali su da su građani Srbije upoznati sa pojmom diskriminacije i načelno je definišu kao negativnu pojavu.

Neznanje i religiozna uverenja su, po mišljenju građana, najvažniji faktori prisustva diskriminacije.

Kada je reč o grupi koja je najviše diskriminisana u Srbiji, 50 odsto građana je reklo da su to Romi, dok ih slede osobe sa invaliditetom i siromašne osobe.

Građani Srbije, 74 odsto, smatraju da je diskriminacija veoma prisutna u oblasti zapošljavanja, potom kada je reč o napredovanju na poslu, kao i u zdravstvu.

Zamenik direktora Stratedžik marketinga Svetlana Logar ocenila je da je istraživanje pokazalo da građani Srbije ne bi želeli da im decu u školi uče Romi, pripadnici seksualnih manjina ili Albanci, niti bi želeli da im ove grupe stanovništva budu šefovi.

Ona je ocenila da je fantastičan pomak to što 43 odsto građana smatra da su sami odgovorni za pojavu diskriminacije, dok 47 odsto smatra da je za to odgovorna republička Vlada.

Većina građana rekla je da se država nedovoljno bavi problemom diskriminacije, dodala je Logar, kao i da mediji ne posvećuju dovoljno pažnje ovom problemu.

Šef Delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras podržao je napore Vlade Srbije da se bori protiv diskriminacije i ocenio da je dobro što je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije.

Usvajanje seta antidiskriminacionih zakona je jedna od obaveza uz Evropskog partnerstva, podsetio je Ljoveras i istakao da će komisija pažljivo pratiti ispunjavanje te obaveze i dati svoju ocenu u novom izveštaju o napretku Srbije, sredinom oktobra.

Ljoveras je ocenio da je usvajanje zakona jedan korak i da je sada važnja njegova primena.

Stalni predstavnik UNDP Vilijam Infante ocenio je da je dobro što je zakon usvojen, ali da bi trebalo stvoriti sve uslove kako bi poverenik mogao, 2010. godine, da počne sa primenom zakona o zabrani diskriminacije.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da su rezultati istraživanja ukazali na tri apekta - da građani ne tolerišu otvorenu diskriminaciju, da određene grupe ipak trpe diskriminaciju, kao i da građani nemaju dovoljno saznanja o načinima kako da se zaštite od diskriminacije.

Pogledajte još