Samardžić-Marković: Privatizacija je najinteresantnija

BEOGRAD, 18. maja 2009. (Beta) - Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković izjavila je da u Nacrtu zakona o sportu privatizacija izaziva najveće interesovanje, ali da to nije jedino pitanje kojim će se budući zakon baviti.

"Privatizacija će se sastojati iz tri dela, iz evidentiranja, identifikovanja dobitnog kapitala, ali i toga da će se odlukom Vlade odlučivati o svakom klubu - o načinu modela po kome će se privatizovati", rekla je Samardžić-Marković na "okruglom stolu" povodom Nacrta zakona o sportu.

Ona je objasnila da zakon predviđa "tri ne" kada je u pitanju privatizacija objekata.

"Ne može da se pojavi kupac ili grupa kupaca i da kaže danas je tu stadion, sutra će biti tržni centar. To je nemoguće. Drugo 'ne' je da nema konverzije duga u vlasništvo, i treće 'ne' je da nema promene posla. Ne može novi vlasnik da kaže da ga interesuje samo seniorska selekcija, a ne pioniri i kadeti. To ne može da se dogodi", rekla je Samardžić-Marković.

Ministarka omladine i sporta naglasila je da će se zakon odnositi samo na budžetska sredstva.

"Znam da bi trebalo da ohrabrujemo poreskom politikom finansiranje iz donacija i sponzorstva u sportu. Naš zadatak je da donesemo sistemski zakon, a sledeća aktivnost je da izmenama i dopunama ohrabrujemo investiranje u sport", rekla je Samardžić-Marković.

Prema njenim rečima, država često blagotvorno utiče na sport kada finansira i kada u korist građana reguliše odnose u sportu.

"Pogledajte kako sada izgleda Fudbalski savez Srbije, a kakve je rezultate imao pre partnerstva sa državom", rekla je Samardžić-Marković.

Ona je zatim istakla da ono što se finansira iz budžeta mora da bude pod kontrolom.

"Ako imamo ulaganje od 3.000.000 evra za pripremu takmičara za Olimpijske igre u Pekingu, a donesemo tri medalje, znači da nas svaka medalja košta milion evra. Trebalo bi da vidimo da li bi mogla da nas košta jeftinije i kako to da uradimo", rekla je Samardžić- Marković.

Ministarka omladine i sporta dodala je da će se država mešati kroz "logistiku" - kakva su prava i obaveze sportista, u medicinsku zaštitu, sportsku infrastrukturu.

"Zalažemo se za autonomiju, pod uslovom da ne podrazumeva samo prava već i odgovornost", zaključila je Samardžić-Marković.

Nacrt zakona o sportu ulazi u vladinu proceduru 22. maja. Krajem juna na sednici Vlade trebalo bi da bude usvojen predlog zakona, dok se u Skupštini očekuje na prvoj sednici jesenjeg zasedanja - u oktobru.

Pogledajte još