Guča 2013: Kusturica domaćin, Bregović zatvara sabor trubača

Veliki mag umetnosti, antiglobalističke filozofije i gorštačke mudrosti Emir Kusturica će otvoriti festival u ponedeljak, 5. avgusta posle čega će sa svojim odličnim muzičarima svirati u četvrtak 8. avgusta u 22 časa, na glavnoj bini u Guči, piše na zvaničnom sajtu festivala. Samo tri dana kasnije, u nedelju 11. avgusta u 17h koncert će održati i Goran Bregović sa svojim trubačima.

Guča je verovatno jednino mesto i događaj u svetu koji može ponovo napraviti ovakav spoj. Istina, oni neće svirati na istoj bini zajedno, ali čini se da nisu bili bliže jedan dugom godinama, tako da ovogodišnji sabor može biti posrednik u obnavljanju njihove poslovne saradnje i prijateljstva.

Zanimljivo je da je ovaj umetnički dvojac imao dugu i više nego uspešnu saradnju pre nego što su prekinuli rad na zajedničkim projektima pre desetak godina. Kusturica i njegovi filmovi obeležili su Bregovićev rad i otvorili mu vrata svetske muzičke scene, što je on iskoristio na najbolji mogući način i izgradio značajnu karijeru.

Kako god, jedno je sigurno, ovaj 53. Festival će biti upamćen, što kažu saboraši „zadugo“.

Pogledajte još