Mrkonjić: Poboljšaćemo uslove prevoza

Na početku sednice poslanici su koristili vreme za postavljanje pitanja predstavnicima Vlade.

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić rekao je da se Predlogom zakona o železnicama stvaraju uslovi za otvaranje tržišta i pojavu više železničkih prevoznika što će, kako je naveo, pojačati konkurenciju i poboljšati uslove prevoza.

Novi zakon će omogućiti veću efikasnost i osnovu za reformu železnica Srbije, kao i primenu evropskih propisa, rekao je Mrkonjić poslanicima tokom obrazlaganja tog predloga.

Predlog zakona o železnicama bio je u prošlom skupštinskom sazivu dva puta na dnevnom redu, ali nije usvojen.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvodjanskih Mađara Balint Pastor izjavio je tokom rasprave da će ta stranka podržati Predlog zakona o železnici ako bude usvojen njen amandman kojim traži da pokrajina Vojvodina i lokalne samouprave mogu da upravljaju železničkom infrastrukturom na svojoj teritoriji.

Poslanici opozicije kritikovali su Vladin Predlog zakona o železnicama, navodeći da on ne rešava glavni problem u tom javnom preduzeću - partijsko rukovođenje i loše stanje železničke infrastrukture.

Parlament je objedinio raspravu u načelu o tom predlogu zakona, kao i o predlozima zakona o potvrđivanju Strazburške konvencije o ograničenju odgovornosti u unutrašnjoj plovidbi i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Kipra o saradnji u oblasti pomorskog transporta.

Poslanici su popodnevni deo sednice nastavili razmatranjem predlozima zakona o pravima pacijenata i o zaštiti osoba s mentalnim smetnjama koje će obrazložiti ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Beta

Pogledajte još