Užice: 8 ljudi umrlo od bakterije na ortopediji

Svi bolesnici, uglavnom srednjeg i starijeg doba podvrgnuti su isključivo ortopedskim zahvatima, koji ni izdaleka nisu opasni po život i potpuno je isključeno da njihova smrt može da bude na bilo koji način direktno povezana sa operacijom.

Gotovo da je sigurno da je uzrok smrti svih pacijenata opaka bakterija, koja je otporna na antibiotike, vrlo se lako prenosi, izaziva ozbiljne stomačne tegobe i bukvalno pravi haos u organizmu.

Preminuli pacijenti zarazili su se dok su ležali u bolnici i imali su identične simptome – pre svega proliv, da bi dva dana posle njegove pojave nastupila smrt. Pre dva dana je na hirurškom stolu umrla starija žena kojoj je rađena operacija oba kuka, a prethodno je ležala na odeljenju i imala proliv.

Dan pre nje preminuo je Srboljub Cvijović (60), koji je imao iščašenje kuka i stavljene su mu utege, a umro je dva dana posle intervencije.

Ćerka preminulog Cvijovića, Milena, kaže da razmišlja da podnese tužbu i najavljuje da će razgovarati sa nadležnim organima i novinarima o tome šta i kako se radi u bolnici.
Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Biljana Mijović rekla je da nije bilo prijava od porodica, ali da su u toku ispitivanja.

- Trenutno radimo istraživanja i bez konačnih rezultata ne možemo reći o čemu se radi. Nadam se da ću uskoro moći nešto konkretnije da vam kažem – izjavila je doktorka za Naše novine. Na odeljenju hirurgije užičke bolnice, kako saznaje ovaj list, inspekcija je naložila hitnu promenu dušeka, što navodi na zaključak da se sumnja da se bakterija širi preko njih.

Iz Ministarstva zdravlja za Presonlajn rekli su da su upoznati sa slučajem i da moraju sačekati rezultate inspekcije, kako bi na osnovu toga mogli da delaju.


Još bez prijave

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio danas da je od 23. aprila, kada je na odeljenju ortopedije Opšte bolnice u tom gradu prijavljena infekcija bakterijom koja izaziva dijareju, registrovano devet pacijenata od kojih su dva preminula.

U saopštenju se navodi da u "Zavod nisu stigle prijave smrti od zarazne bolesti, pa to još uvek ne znači da se ova infekcija može smatrati uzrokom smrti ovih pacijenata". Zavod je naveo da je u toku redovnog epidemiološkog nadzora 23. aprila 2013. godine "konstatovano je da je broj pacijenata sa dijarejom uzrokovanom bakterijom klostridija dificile (Clostridium difficile) na odeljenju ortopedije veći od uobičajenog, što je bio povod za prijavu epidemije i donošenje predloga mera suzbijanja".

Među najznačajnije faktore rizika za infekcije povezane sa tom bakterijom su terapija antibioticima, teško osnovno oboljenje, starija životna dob, plasiranje nazogastrične sonde, abdominalne hirurške intervencije i produžena hospitalizacija, a većina epidemioloških studija ističe da je terapija antibioticima najznačajniji faktor. Zavod je naveo da ortopedski pacijenti po samoj prirodi bolesti imaju rizike za dobijanje ovih infekcija, jer zbog operativnih zahvata moraju primati antibiotike, a imaju i produženu hospitalizaciju, navodi se u saopštenju.

Među merama suzbijanja koje je Zavod 23. aprila predložio Opštoj bolnici Užice nalazile su se hitne mere: rana dijagnoza, terapija inficiranih, kontaktna izolacija, rigorozne mere dezinfekcije, obustava prijema svih, osim hitnih slučajeva, racionalna upotreba antibiotika i stalna edukacija medicinskog i nemedicinskog osoblja. Zavod je naveo da bolničke infekcije predstavljaju jedan od vodećih globalnih problema javnog zdravlja i da problem postoji od postojanja bolnica.

Nadzor nad bolničkom infekcijom u Opštoj bolnici Užice je uveden još 1996. godine, što tu bolnicu svrstava među prve bolnice u kojima je uveden nadzor. Učestalost ovih infekcija u Opštoj bolnici Užice se kreće u rasponima razvijenih zemalja, naveo je Zavod.

Bolnički prolivi predstavaljaju česte bolničke infekcije, a danas se među najznačajnije uzročnike proliva u bolničkoj sredini svrstava Clostridium difficile. Ova anaerobna, gram pozitivna, sporogena bakterija, izaziva čitav spektar oboljenja, koji se kreće od dijareje do pseudomembranoznog kolitisa i toksičnog megakolona.

Izvor: Kurir

Pogledajte još