Dejanovićeva: I pacijenti imaju odgovornost za svoje zdravlje

Obrazlažući pred poslanicima predložena rešenja ovog zakona, ona je ocenila da pacijent treba da bude upoznat sa svim merama koje se primenjuju u dijagnostici i lečenju, ali za slučaj da ih ne poštuje tarapet, kada pacijentu život nije ugrožen, može mu sugerisati da potraži drugog teraputa.

Dejanovićeva je istakla da značajan broj pacijenata ne zna koja su njihova prava, tako da ovaj zakon predviđa i uvođenje Savetnik za zaštitu prava pacijenata, koji će biti izmešten iz zdravstvenih ustanova u lokalne samouprave.

- To treba da bude diplomirani pravnik, sa pet godina iskustva, koji će biti lociran u lokalnoj zajednici. Na taj način će lokalne samouprave biti više povezane sa domovima zdravlja čiji su osnivači, a gde treba da se završi 80 posto usluga svih pacijenata - naglasila je ona.

Dejanovićeva je dodala da to neće značiti povećavanje broja administrativnih radnika, već da je tendencija da pravnici koji već rade u opštinama budu angažovana i na ovim poslovima uz prethodnu edukaciju.

Govoreći o Predlogu zakona o zaštiti lica sa mentalniom smetnjama Dejanovićeva je ocenila da su osobe sa mentalnim smetnjama u Srbiji u prilično lošem stanju i da se često tretirju kao grđani drugog reda.

Ona je ukazala da je ovim zakonskim rešenjem preciznije definišan prisilni smeštaj u psihijatrijskim ustanovama i da je prinudna hospitalizacija moguća samo ukoliko postoji opasnost da pacijent ugrozi svoje zdravlje i bezbednost ili zdravlje i bezbednost drugih lica.

- Vremenski limiti za zadržavanje pacijenta su ograničeni i zbog toga smatramo da u roku od tri dana sudija mora pokrenuti postupak i to u bolnici u kojoj je pacijent hospitalizovan. Bilo je onih koji su smatrali da to vreme treba da bude kraće, ali i onih koji su davali argumente da treba da bude duže, iskreno se nadam da kada ovaj zakon zaživi da će ovaj rok od tri dana biti i kraći - rekla je Dejanovićeva.

Ona je ukazala da je zakonom precifno definisano i kada se mogu primenjivati mere fiksacije i izolacije pacijenata i naglasila da se mora voditi jasna evidencija kada je pacijent izolovan i da mora biti pod stalnim nadzorom i da na svakih sat vremena medicinski timovi moraju da ga obilaze.

Poslanici republičkog parlamenta su pre prelaska na zakone iz oblasti zdravstva završili debatu o Predlogu zakona o železnicama koji, kako je tokom rasprave rekao resorni ministar Milutin Mrkonjić, otvara tržište i stvara mogućnost za pojavu većeg broja železničkih prevoznika.

Izvor: Blic

Pogledajte još